Anemia în sine nu este o afecțiune propriu-zisă ci, mai degrabă, un semn al unei boli. De regulă, este considerată fie cronică, fie acută. Anemia cronică apare după un timp relativ lung iar cea acută se declanșează brusc.
În medie, hematiile trăiesc 100 de zile astfel că organismul este veșnic în situația de a înlocui globulele roșii care mor cu altele noi. În cazul adulților, hematiile se sintetizează la nivelul măduvei spinării, motiv pentru care primele investigații care se fac vizează cauza anemiei, în încercarea de a determina dacă este vorba despre o hemoragie sau despre o tulburare a procesului de sintetizare a hematiilor din măduvă.
Anemia poate apărea și la tineri precum și la vârstnici dar cei cu vârsta avansată tind să fie mai des afectați. Numai în America, de exemplu, se estimează că până la 10% din populație prezintă semne de anemia. În ceea ce privește celelalte țări, acestea au cote mai mari ai celor care suferă de anemie. Mai mult, femeile tind să fie de două ori mai predispuse la anemie decât bărbații.
Care sunt cauzele anemiei?
- sângerări externe cauzate de menstră, răni sau ulcer
- deficitul de fier
- boli cronice
- boli renale
- sarcină
- nutriție deficitară
- alcoolism
Alte cauze mai puțin cunoscute:
- boli hepatice
- afecțiuni care implică sângerări
- cancer
- artrită
- infecții
- deficit de enzime
- toxine
- afecțiuni ereditare
- talasemia
Persoanele care se simt constant obosite și lipsite de vlagă ar trebui să considere posibilitatea că se confruntă cu o anemie. Iată care sunt principalele simptome care te pot determina să faci o vizită la medic:
Nu poți respira
În lipsa unei cantități suficiente de vitamina B12 sau fier, organismul nu poate produc destulă hemoglobină care este esențială pentru funcționarea globulelor roșii. Atunci când nu există suficiente globule roșii în corp, organismul nu primește suficient oxigen, motiv pentru care se poate resimți o senzație de sufocare, amețeală și stări frecvente de greață.
Ești extenuat
Oboseala accentuată este principalul simptom al anemiei și se resimte din ce în ce mai mult pe durata zilei. Este cauzată tot de carența de vitamina B12 și de fier, care sunt substanțe esențiale și pentru energizarea organismului și pentru sporirea capacității de concentrare.
Ești palid
Lipsa globulelor roșii cauzează paloarea feței și slăbirea organismului. O persoană anemică va părea mereu o persoană bolnavă și apatică iar acest lucru se poate observa chiar și pe întregul corp.
Durere în piept
Despre anemie severă vorbim în cazul în care în sânge există prea puțină hemoglobină și, implicit, oxigen. Acest lucru duce la dureri sau senzații de strânsoare în piept mai ales la efort, când inima are nevoie de mai mult oxigen dar nu are de unde să-l primească.