Ceaiurile și-au dovedit puterea vindecătoare de-a lungul timpului, având beneficii pentru sănătate precum:
- alungarea stresului
- creșterea nivelului de energie
- întărirea sistemului imunitar
- detoxifierea organismului
- ameliorarea problemelor digestive
Ceaiurile din plante se pot prepara atât din semințe, frunze cât și din rădăcini, frunze proaspete sau uscate. Se adaugă 1 linguriță de plantă la 200 ml de apă și se lasă la infuzat timp de 5 minute după care se strecoară și se îndulcește cu miere.
Aceste ceaiuri aromate sunt aluatul de încredere al sănătății, conțin minerale, vitamine, flavonoizi, taninuri și uleiuri volatile și asigură hidratarea optimă a corpului. De asemenea, mențin echilibrul organismului și se pot integra ușor în dieta zilnică.
Iată cele mai bune ceaiuri de plante
Ceaiul verde
Ceaiul verde are capacitatea de a stimula sistemul imunitar, de a ajuta la arderea caloriilor, de a previne cancerul și, prin conținutul de antioxidanți, luptă împotriva bolilor de inimă.
Ceaiul de salvie
Acest ceai se recomandă în caz de gripă, răceală, tuse sau dureri în gât, pentru a ameliora durerile menstruale și pentru a ajuta la eliminarea toxinelor din organism. De asemenea, poate preveni boala Alzheimer.
Ceaiul de gălbenele
Ceaiul de gălbenele stimulează circulația sângelui, scade riscul de inflamații în corp, reduce intensitatea crampelor abdominale specifice sindromului premenstrual și vindecă ulcerațiile canceroase, icterul, ulcerul gastric și ulcerul duodenal.
Ceaiul de sunătoare
Este un remediu excelent pentru depresie și este folosit și pentru a trata gastrita, ulcerele gastrice. Este deosebit de benefic în cazul afecțiunilor biliare și ajută și în caz de insomnie.
Ceaiul negru
Ceaiul negru are capacitatea de a stimula sistemul digestiv, de a preveni cancerul, de a reduce nivelul colesterolului și de a ajuta în pierderea kilogramelor în plus.
Ceaiul de păpădie
Ceaiul de păpădie ajută și el în pierderea kilogramelor în plus. Mai mult, elimină toxinele din corp, tratează bolile de ficat, afecțiunile digestive, diabetul. Crește tonusul întregului organism și se recomandă și persoanelor anemice.
Ceaiul de mușețel
Este eficace pentru a trata inflamațiile tubului digestiv, ajută la întărirea sistemului imunitar, elimină stările de nervozitate, favorizează somnul și luptă împotriva reumatismului și artritei.
Ceaiul de urzică
Acest ceai are capacitatea de a scade nivelul zahărului din sânge și tensiunea arterială, de a elimina pietrele la rinichi, de a reduce inflamația din corp. Are efect detoxifiant.
Ceaiul de mentă
Ceaiul de mentă calmează durerile de stomac, este de mare ajutor pentru persoanele care suferă de bronșită sau de astm. De asemenea, determină creșterea tonusului muscular și alungă și senzația de greață.
Ceaiul de coada-șoricelului
Acest ceai ameliorează durerile menstruale și simptomele menopauzei, combate infecțiile genitale, crește rezistența organismului la infecții și are efecte benefice în tratamentului ulcerațiilor și hemoroizilor.
Ceaiul de tei
Are efect relaxant și asigură un somn odihnitor, elimină durerile musculare și cele de cap, tratează durerile articulare și este folosit frecvent și în tratarea gripei și răcelilor.
Ceaiul de busuioc
Alungă stările de nervozitate, ajută în detoxifierea ficatului, înlătură senzația de oboseală și se poate folosi împotriva durerilor de cap.
Ceaiul de coada-calului
Previne formarea pietrelor la rinichi, scade tensiunea arterială, tratează afecțiunile respiratorii, are acțiune diuretică și elimină surplusul de apă din țesuturi.
Ceaiul de cimbrișor
Ajută la eliminarea paraziților intestinali și în calmarea crampelor abdominale. Are efect tonic și se recomandă pentru combaterea anemiilor. De asemenea, are efecte benefice și asupra rinichilor și ficatului.
Ceaiul de pelin
Este un remediu bun împotriva viermilor intestinali, eficient pentru a detoxifia organismul. De asemenea, tratează probleme gastrice precum flatulența, indigestia sau balonarea și reglează și ciclul menstrual.
Ceaiul alb
Acest ceai are capacitatea de a reduce pofta de mâncare și nivelul colesterolului, de a scade riscul apariției atacurilor de cord și de a combate stresul.
Ceaiul de cătină
Inhibă pofta de mâncare și astfel este de mare ajutor în curele de slăbire. Este excelent pentru revigorarea și pentru remineralizarea organismului, are efecte anticancerigene și previne atât gripa cât și infecțiile.
Ceaiul de păducel
Se recomandă în caz de afecțiuni cardiace, pentru stres și anxietate. Combate insomnia și îmbunătățește digestia.
Ceai de soc
Ceaiul de soc are proprietăți diuretice, este un aliat de încredere în lupta cu kilogramele în plus, elimină celulita. De asemenea, de poate folosi și pentru a trata stările febrile, răceala, sinuzita și gripa.
Ceaiul de ghimbir
Ceaiul de ghimbir este de mare ajutor pentru a scăpa de bronșită, tuse și infecții respiratorii. De asemenea, ajută și la arderea caloriilor, previne indigestia și balonarea.