Bicarbonat pentru coșuri și acnee
Se amestecă 1 lingură de bicarbonat cu apă cât să se obțină o pastă. Pasta obținută se aplică pe zonele afectate de coșuri sau de acnee și se lasă să acționeze până se usucă și se întărește după care se îndepărtează cu apă. Acest remediu se poate folosi de mai multe ori pe săptămână.
Bicarbonat pentru nas înfundat
În caz de congestie nazală, se amestecă un sfert de linguriță de bicarbonat cu 1 lingură de apă. Se înmoaie un disc din bumbac în soluție și se pune câteva picături în fiecare nară.
Bicarbonat pentru arsuri stomacale, indigestie și reflux de acid
Se pune 1 linguriță de bicarbonat în 100 ml de apă caldă, se amestecă bine și se bea compoziția. Va calma imediat durerea și senzația de arsură.
Bicarbonat pentru gastroenterită
Se pune un sfert de linguriță de bicarbonat într-un pahar cu apă clocotită. Se amestecă și se bea. Remediul se folosește de 2 ori pe zi până la ameliorarea simptomelor.
Bicarbonat pentru deshidratare
În caz de deshidratare, se prepară un amestec jumătate linguriță de bicarbonat, jumătate linguriță de sare și 2 linguri de zahăr într-un pahar cu apă. Se amestecă și se bea. Remediul este recomandat doar adulților; nu se recomandă copiilor sub 12 ani.
Bicarbonat pentru vărsături
Se amestecă 1 linguriță de bicarbonat cu un pahar cu apă rece. Amestecul se bea cu înghițituri mici.
Bicarbonat pentru albirea dinților și pentru halenă
Bicarbonatul are capacitatea de a curăța petele și de a albi dinții. Se amestecă jumătate linguriță de bicarbonat cu câteva picături de apă în palmă. Se înmoaie degetul sau periuța de dinți în pasta obținută și se freacă dantura. La final se clătește cu apă. În afară de faptul că curăță dinții, bicarbonatul elimină și mirosul neplăcut din cavitatea bucală. În caz de boli gingivale sau în cazul în care se urmează un regim alimentar fără sare, nu se recomandă acest remediu.
Bicarbonat pentru abces dentar și afte bucale
Aftele bucale sunt extrem de neplăcute pentru că fac mestecarea alimentelor foarte dificilă. Se pune jumătate de linguriță de bicarbonat într-un pahar mic de apă caldă. Se amestecă foarte vine și se ia câte o gură din soluția obținută, se clătește gura. Soluția nu se înghite. Procedura se repetă de 3-4 ori pe zi până aftele dispar.
Bicarbonat pentru mătreață
În caz de scalp gras, păr uleios și mătreață, vine în ajutor bicarbonatul: înlătură cojile de pe piele și din firele de păr. Se umezește părul cu apă, se toarnă un pic de bicarbonat în mâna și se masează părul. Se freacă bine pielea capului după care se clătește cu apă. O altă variantă: se amestecă 1 linguriță de bicarbonat cu 1 mână de șampon și se aplică pe păr în mod obișnuit.
Bicarbonat pentru mirosul de transpirație
Pentru persoanele care nu transpiră foarte mult, se recomandă acest deodorant natural pe bază de bicarbonat. Se amestecă jumătate de cană de bicarbonat cu jumătate de cană de amidon de porumb. Pudra rezultată se păstrează într-un borcan de sticlă și se aplică zilnic pe zona axilelor, direct cu palma sau cu un burete curat de fard. După aplicare pudra nu se clătește cu apă. Pentru un miros mai plăcut, se pot adăuga și flori de lavandă măcinate.