Busuiocul este o plantă medicinală de excepție, cu proprietăți
- dezinfectante
- revigorante
- imunostimulatoare
- anticancerigene
- adaptogene
- antibacteriene
- antiinflamatoare
Are capacitatea de a crește rezistența organismului la boli și puterea de adaptare la stres. Protejează ficatul și este util în infecțiile digestive.
Conține substanțe care îmbunătățesc oxigenarea celulelor și astfel scade concentrația de cortizon și te ajută să te adaptezi mai ușor la situațiile de stres.
Sub formă de ceai, busuiocul ameliorează
- durerile de cap
- afecțiunile respiratorii (febră, răceală, gripă)
- problemele digestive
De asemenea, ajută în caz de balonare și la reducerea greutății corporale. Scade hipertensiunea și diminuează durerile reumatice, susține funcția ficatului și pancreasului și scade glicemia.
Ceaiul se recomandă și în caz de oboseală sau surmenaj intelectual; este un excelent tonic nervos, cu efecte înviorătoare și stimulente asupra circulației cerebrale; se recomandă și în caz de depresie sau astenie.
Împotriva oboselii
Poți prepara un amestec de 4 linguri de pulbere de busuioc uscat și măcinat (cu râșnița de cafea), 12 linguri de miere și 4 linguri de polen. Consumă câte 4-6 linguri pe zi, în cure de 10 zile cu 5 zile pauză între ele.
Ceai de busuioc
La 1 cană de apă clocotită folosește 1 linguriță de plantă uscată și mărunțită. Lasă la infuzat 10 minute după care strecoară.
Vin medicinal din busuioc – Efecte tonice excelente
La 1 litru de vin roșu folosește 100 g de flori de busuioc. Pune florile mărunțite într-un borcan de sticlă, toarnă vinul deasupra, închide borcanul ermetic și lasă totul la macerat timp de 7 zile. După 7 zile, strecoară și consumă câte 1 pahar la masă.
Întrucât are proprietăți antibacteriene, poți folosi busuiocul și extern, pentru răni și infecții.