Ingrediente necesare:
2 pumni urzici tinere ( urzicile se pot recolta de la primele luni ale primăverii, până în luna iunie )
500 ml rachiu natural
Mod de preparare:
Este foarte important ca urzicile să fie tinere și proaspăt culese; trebuie să rupeți doar vârfurile fragede.
Curățați urzicile de gunoaie, insecte și alte eventuale impurități și spălați-le în mai multe ape.
Întindeți-le pe coli de hârtie, la loc răcoros și ferit de razele soarelui, până se usucă complet.
Ulterior, tocați urzicile mărunt și puneți-le într-o sticlă.
Turnați în sticlă și rachiul și puneți dopul.
Lăsați urzicile în sticlă la macerat timp de 6 săptămâni, la soare și căldură.
Agitați și deschideți sticla zilnic.
După cele 6 săptămâni de macerat, strecurați rachiul și aruncați plantele.
Transferați rachiul într-o sticlă închisă la culoare și depozitași sticla în cămară.
Serviți rachiul astfel obținut în cantități mici, terapeutice de 1 lingură pe zi.
Consumați-l în prima parte a zilei, deoarece are efecte energizante.
Indicații terapeutice
-rachiul de urzici întărește organismele slăbite sau convalescente
-urzicile sunt pline de vitamine, săruri minerale, proteine: sunt hrănitoare și vitaminizant
-acest rachiu este recomandat în caz de obezitate, anemie de primăvară, gută, afecțiuni urinare și reumatism
-prin curățarea sângelui, urzicile curăță și pielea, dându-i un aspect mai sănătos și mai frumos
-urzicile au un puternic efect diuretic, având ca efect secundar și ameliorarea durerilor articulare
-elimină excesul de apă din organism
-urzicile sunt recomandate în caz de infecții urinare, glicemie și tensiune mărită și rinită alergică
-urzicile opresc sângerările și hemoragiile, putând fi folosite și în cazul menstruațiilor abundente, hemoragiilor uterine sau în cazul ciclului neregulat
-urzica are proprietăți anti microbiene, antiseptice, expectorante și anti diareice