Medicina populară este plină de remedii presupuse sau reale. Poate ai aplicat și tu câteva dintre ele și poate că au și funcționat. Dacă au un efect real sau dacă este vorba doar de coincidență, depinde: în timp ce la unii funcționează, la alții nu.
În acest articol ne-am propus să împărtășim cu tine câteva dintre cele mai populare leacuri băbești.
Surprinzător sau nu, deși nu sunt suficient documentate științific, acestea chiar funcționează.
Gargară cu apă cu sare
Sarea este un dezinfectant natural și are capacitatea de a reveni și de a trata infecțiile locale. Beneficiile gargarei cu soluție salină au fost dovedite de un studiu publicat în Jurnalul American de Medicină Preventivă.
Lapte cald cu usturoi
Usturoiul are capacitatea de a elimina paraziții intestinali, iar faptul că administrarea se face cu lapte cald, are probabil ca explicație că se mai atenuează gustul lui neplăcut.
Lapte cald cu miere și gălbenuș crud
Acest amestec nu va putea trata cauza dacă este vorba despre un virus, dar ameliorează disconfortul și durerea.
Aplicații cu cartofi stropiți cu spirt
Aceste aplicații reduc febra și inflamația gâtului: amidonul din cartofi se ocupă de inflamație, iar alcoolul se febră.
Ulei de măsline și ou
Acest amestec se folosește împotriva căderii părului. Uleiul de măsline este bogat în nutrienți esențiali, antioxidanți și grăsimi, hrănind părul în profunzime; iar acizii grași Omega-3 previn căderea părului.
Sirop din suc de ridiche neagră și miere
Acest sirop se folosește pentru a trata atât tusea seacă cât și cea productivă: antioxidanții din ridichea neagră țin inflamațiile departe de organism. Mai mult, conține și zinc, magneziu, vitaminele A, B, C, E, fier și potasiu.
Ceai de mentă
Se consumă împotriva diareii.
Suc de varză crudă (sau de cartof crud)
Aceste sucuri tratează ulcerul gastric, mai puțin facă ulcerul este provocat de Helicobacter pylori (în acest caz este nevoie de antibiotic). Pe lângă tratament, glutamina din sucul de varză contribuie și ea la grăbirea vindecării.
Supă de pui
Supa de pui atenuează simptomele răcelii. În afară de faptul că este nutritivă, este și eficientă în lupta cu răcelile și virozele, grăbind vindecarea: conține un aminoacid (carnozină) care calmează inflamația.
Miere
Având proprietăți antibacteriene, mierea nu doar vindecă rănile ci distruge și bacteriile, producând cantități mici de peroxid de hidrogen care este toxic pentru acestea.
Pastă de dinți
Pasta de dinți nu vindecă herpesul, dar îl usucă și dă un efect răcoritor grație mentolului din ea, astfel atenuând senzația de mâncărime.
Șosete stropite cu oțet
Șosetele stropite cu oțet diluat cu apă (cantități egale) scad febra.