Dacă organismul nostru funcționează în parametrii normali, permite producerea de factori de coagulare care au rolul de a interveni atunci când un vas de sânge suferă o leziune, formând un dop pentru a preveni o sângerare masivă.
Altfel spus, capacitatea sângelui de a se coagula este lucrul care, practic, ne ține în viață în astfel de situații.
Atunci când factorii de coagulare sunt produși în exces apare și problema: se formează cheaguri care se rup în bucățele. Aceste bucățele călătoresc prin sânge și se pot opri la plămâni, unde cauzează embolia pulmonară. Embolia pulmonară masivă poate duce la deces în doar câteva minute.
De asemenea, se pot opri și la inimă sau creier și pot cauza atac de cord sau accident vascular cerebral.
Tromboza venoasă profundă: este periculoasă, dar se poate trata
În tromboza venoasă, cheagurile acestea despre care vorbim se formează, de regulă, în venele de la nivelul picioarelor, varicele reprezentând un factor de risc.
În ceea ce privește semnele, printre cele clasice subliniem inflamarea gambelor (piciorului sau coapsei chiar), crampe și disconfort accentuat mai ales la stat în picioare sau la mers. De asemenea, trebuie să menționăm și diferența de temperatură între piciorul sănătos și cel bolnav, modificările de culoare a pielii în albăstrui sau roșu.
Acum că știm ce este și care sunt semnele, să vedem care sunt cauzele trombozei
- Sarcina (presiunea de pe venele picioarelor care favorizează producerea cheagurilor)
- Obezitatea
- Vârsta înaintată
- Fumatul
- Colesterolul ridicat
- Traumatism, accident, intervenție chirurgicală
- Lipsa unor substanțe din sânge (care au rolul de a-l fluidiza)
- Imobilizarea la pat pe o perioadă mai lungă de timp (lipsa mișcării duce la circularea lentă a sângelui sau chiar la stagnarea sângelui în vene)
- Sângele gros (din cauza lipsei de apă, contraceptivelor orale, tratamentelor de substituție hormonală, diuretice)
- Tratamente cu citostatice
Atenție! Embolia este a treia cauză de deces cardiovasculară, după infarct și accident vascular cerebral.
Cheagul (trombul) își face drum până la arterele pulmonare și le poate astupa: parțial sau complet. Astfel, sângele nu poate circula. Severitatea simptomelor este direct proporțională cu mărimea cheagului și de puterea plămânilor. La persoanele care au diverse probleme de sănătate, simptomele vor fi mai severe.
În cazul unui embolism mic, apare lipsa de aer și incapacitatea de a respira profund, durerea ascuțită sau surdă în piept, febra ușoară, bătăile rapide ale inimii și tusea cu sânge. Cu toate acestea, se califică ca fiind o urgență medicală majoră și trebuie cerut ajutor numaidecât!
În cazul unui embolism pulmonar masiv, apare lipsa de aer severă, scăderea tensiunii, senzația de leșin și durerea în centrul pieptului în spatele sternului și chiar stopul cardiac.
Din nefericire, dacă pacientul intră în stop cardiac, nu se mai poate face nimic. Tocmai din această cauză, este imperativ ca persoanele care au tromboză venoasă să meargă la doctor și să trateze probleme din timp.
Ce va face medicul? În cele mai multe cazuri, va prescrie anticoagulante menite să pună stop creșterii cheagului, injecții care vor favoriza eliminarea lui sau, dacă este necesar, va trimite pacientul la extragerea cheagurilor printr-o intervenție chirurgicală.