Prin glicemie ne referim la nivelul zahărului (glucozei) din sânge, glucoza care este rezultatul digerării alimentelor care conțin carbohidrați. Glicemia nu este un parametru fix, precum înălțimea de exemplu, care nu se schimbă.
Cum așa? Dimineața la trezire, nemâncat, un om sănătos are o valoare glicemică între 70-100 mg/dl; după micul dejun, glicemia crește la maxim 140 mg/dl iar după 2 ore scade sub 100. Așa este normal.
Problema apare în cazul în care nu scade sub 125: de la 125 în sus vorbim despre hiperglicemia.
Pe de altă parte, atunci când un om sănătos nu mănâncă, glicemia poate să scadă: valorile sub 70 se traduc prin hipoglicemie. Ca simptome, apare senzația de furnicături în picioare și mâini, starea de slăbiciune și agitație, transpirații, tremurături.
Trebuie avut foarte mare grijă, deoarece dacă nivelul glicemiei scade sub 60, funcția cerebrală poate fi afectată și ea. Soluția este să servim ceva imediat, preferabil alimente care conțin carbohidrați: o felie de pâine, o băutură cu zahăr, suc de portocale, un măr, cățiva biscuiți sau orez, paste, cartofi (alimente gătite, bogate în amidon).
Glicemia la persoanele cu diabet
În cazul pacienților cu diabet, glicemia are o valoare normală diferită. La aceste persoane, este important cât de mult diferă nivelul glicemiei înainte și după masă.
De exemplu, dacă înainte de masă nivelul glicemiei este între 70-130, după 1-2 ore de masă ar trebui să fie cel mult 180. Înainte de activitate fizică (sport), diabeticilor se recomandă să se asigure că au glicemia minim 100 ml/dl.
Nu în ultimul rând, diabeticii trebuie să-și verifice glicemia și înainte de culcare: ar trebui să fie undeva între 100-140.
Glicemia la femei însărcinate
În ceea ce privește femeile însărcinate, există două situații diferite: cele cu diabet preexistent, respectiv cele care au dezvoltat diabet în sarcină (diabet gestațional).
În cazul femeilor cu diabet preexistent, glicemia normală pe stomacul gol se situează între 60-99, 1-2 ore după masă între 100-129.
În cazul celor cu diabet gestațional, sub 96 pe stomacul gol și 120 după masă.
Glicemia la copiii cu diabet (sub 6 ani)
În ceea ce-i privește pe cei mici cu diabet, sub 6 ani, valorile glicemiei oscilează extrem de mult și nu este ceva de speriat. Pe stomacul gol, ideal este să fie maxim 100, înainte de masă între 100-180 și la 60-90 minute după masă ar trebui să fie în jur de 180. Se întâmplă să ajungă chiar și la 200 înainte de culcare, dar nici asta nu este motiv de panică.
Glicemia la copiii între 6-12 ani, adolescenți între 13-19 ani cu diabet
Între 6-12 ani, glicemia ar trebui să fie între 80-180 pe stomacul gol, 90-180 înainte de masă, respectiv 100-180 înainte de culcare.
În cazul adolescenților, valorile acceptabile sunt 70-150 pe stomacul gol, 90-130 înainte de masă și 90-150 înainte de culcare.
Atenție! Atât cei mici cât și adolescenții cu diabet glicemia trebuie să fie minim 150 dacă urmează să facă mișcare.