Castraveții sunt bogați în antioxidanți, nutrienți benefici și anumiți compuși vegetali care au capacitatea de a ajuta și de a trata anumite afecțiuni.
În plus de asta, castraveții au un conținut redus de calorii și un conținut ridicat de fibre solubile și apă, făcându-i ideali pentru a promova o hidratare corectă și pentru a ajuta în pierderea în greutate.
Săraci în calorii și bogați în nutrienți
Cu tot cu coajă, un singur castravete crud de 300 de grame conține
-0 grăsimi
-45 de calorii
-11 g carbohidrați
-2 g fibre
2 g proteine
-14% din RDI vitamina C
-62% din RDI vitamina K
-10% din RDI magneziu
-12% din RDI mangan
-13% din RDI potasiu
Castraveții sunt constituiți din 96% apă, iar pentru a maximiza conținutul de nutrienți, ar trebui consumați cu tot cu coajă.
Altfel, prin decojire, pierdem din cantitatea de vitamine, fibre și minerale.
Conținut ridicat de antioxidanți
Oxidarea este o reacție chimică care formează atomi reactivi cu electroni cunoscuți ca radicali liberi.
Antioxidanții sunt acele molecule care blochează acest proces de oxidare.
Stresul oxidativ, cauzat de acești radicali liberi, este asociat cu bolile cardiace, cu cancerul, cu boli autoimune și cu cele pulmonare.
Castraveții, precum și alte fructe și legume, au un conținut extrem de bogat de antioxidanți care reduc riscul acestor afecțiuni.
La finalul unui studiu de 30 de zile în care 30 de adulți în vârstă au primit pulbere de castraveți, s-a constatat că aceasta a provocat o creștere importantă a mai multor markeri ai activității antioxidante.
În cadrul unui alt studiu, de epruvetă, în care s-au investigat proprietățile antioxidante ale castraveților, s-a constatat faptul că aceștia conțin taninuri și flavonoide care sunt deosebit de eficiente în blocarea radicalilor liberi nocivi.
Promovează hidratarea
Apa, jucând nenumărate roluri importante, este crucială pentru funcția corpului nostru: organismul nostru este format în proporție de aproximativ 70% din apă.
Hidratarea corespunzătoare afectează totul, de la performanța fizică, la reglarea temperaturii, până la metabolism și transportul substanțelor nutritive și deșeurilor din corp.
Legumele și fructele pot fi o sursă excelentă de apă în dieta noastră, aportul acestora îmbunătățind starea de hidratare.
Castraveții, fiind compuși din aproximativ 96% apă, sunt în special eficienți la promovarea hidratării, ajutând la satisfacerea nevoilor zilnice de lichide.
Promovează pierderea în greutate
Fiecare 100 de grame de castraveți conține doar 16 calorii, iar un castravete de 300 de g conține doar 45 de calorii.
Așadar, putem mânca liniștiți o mulțime de castraveți, fără să acumulăm calorii suplimentare.
Putem folosi castraveții și ca înlocuitori pentru alimente cu un conținut mai ridicat de calorii.
Consumul de alimente cu un conținut ridicat de apă și unul scăzut de calorii, a fost asociat cu o scădere importantă a greutății corporale.
Scade zahărul din sânge
Conform mai multor studii pe epruvetă și pe animale, castraveții pot ajuta la reducerea nivelului de zahăr din sânge și la prevenirea unor complicații ale diabetului.
Castraveții au capacitatea de a reduce și de a controla în mod eficient nivelul glicemiei.
Promovează regularitatea
Consumul de castraveți ajută la susținerea regulată a mișcărilor intestinale.
Pentru constipație, deshidratarea este un risc major, întrucât poate modifica echilibrul de apă, îngreunând astfel trecerea scaunului.
Așadar, hidratarea îmbunătățește consistența scaunelor, previne constipația și menține regularitatea.
Pectina din castraveți are rolul de a ajuta la creșterea frecvenței circulației intestinale, alimentând și bacteriile benefice din intestin.
Ușor de adăugat la dietă
Ușori, aromați, revigoranți și crocanți, castraveții se pot savura în mod proaspăt sau murat, în sandvișuri sau salate fel de fel.
Sunt potriviți și ca gustare.