După apă, cafea și ceai, vinul este una din cele mai consumate băuturi din lume, iar procedeul prin care se produce vinul a fost transmis din generație în generație.
Vinul se realizează prin fermentarea strugurilor, dar există și alte tipuri de vin: din miere, afine, piersici, cireșe etc. De asemenea, găsim și combinații de vin cu suc de fructe, pentru un gust mai dulce.
Vinul tradițional, atât cel roșu și alb cât și cel roze, tinde să fie săracă în glucide, deoarece zahărul din struguri este descompus complet și transformat în alcool și dioxid de carbon, pe parcursul procesului de fermentare.
De regulă, în 150 de ml de vin găsim aproximativ 1,5 grame de glucide. Cu toate că nu are foarte multe glucide, vinul are destul de multe calorii: aproximativ 120 de calorii / 150 de ml. Dacă bei mai multe pahare de vin pe zi, aceste calorii se pot aduna.
Din nefericire, eticheta de pe sticlele de vin nu arată valorile nutriționale, așa că nu putem cunoaște cu certitudine numărul de glucide din vin.
Vinul, și alcoolul în general, sunt băuturi controversate dar studiile arată că un consum moderat de vin, mai ales vin roșu, se asociază cu nenumărate beneficii pentru sănătate, în populația generală.
Vinul roșu în diabet
Vinul roșu conține resveratrol, un antioxidant care reduce riscul anumitor complicații ale diabetului zaharat, în special afectarea nervilor. Găsim acest antioxidant și în struguri, fistic, arahide, merișoare, afine, cacao și în ciocolata neagră.
Un consum moderat de vin roșu poate fi benefic, cuvântul „moderație” fiind cheia!
Potrivit studiilor recente, vinul roșu este eficient și în reducerea riscului cardiovascular, un risc des întâlnit la pacienții cu diabet zaharat. Un consum moderat de vin roșu reduce tensiunea arterială.
Ce înseamnă un consum moderat? 150 de ml pe zi pentru femei și 300 de ml pe zi pentru bărbați.
Beneficiile vinului roșu sunt nenumărate, printre cele demonstrate de studii se află:
- îmbunătățirea sănătății intestinale
- scăderea riscului de diabet tip 2
- scăderea riscului de evenimente majore cardiovasculare (infarctul miocardic, de exemplu, sau accidentul vascular cerebral)
Consumul de vin – Are și dezavantaje?
Cel mai mare dezavantaj este dependența. Urmează creșterea în greutate: vinul conține calorii și consumând mai multe pahare pe zi poate duce la adăugarea unor kilograme în plus.
Un consum regulat și excesiv de vin se asociază cu un risc mai mare de complicații ale diabetului. Se pot acumula în sânge acizii dăunători și pot crește riscul de cancer, boală cardiovasculară și moarte prematură.
Consumul de alcool duce la o secreție crescută de insulină, lucru care poate duce la hipoglicemie. Atenție: riscul de hipoglicemie poate dura până a doua zi și apare deoarece ficatul este ocupat cu procesarea alcoolului și astfel glucoza nu va mai fi eliberată din ficat atunci când glicemia scade.
Riscul de hipoglicemia crește atunci când alcoolul se consumă pe stomacul gol, când se urmează un tratament cu insulină și când se consumă cantități mari de alcool.
Anumite medicamente (pentru diabet și nu numai) nu funcționează la fel de bine atunci când se consumă prea mult alcool.
Dacă ai diabet și vrei să consumi vin, este bine să-ți testezi glicemia mai frecvent pentru a preveni apariția hipoglicemiei.