Neuropatia diabetică este o problemă de sănătate extrem de importantă pe care toți pacienții cu diabet zaharat trebuie să o cunoască. De ce? Pentru că le poate afecta viața extrem de mult.
Neuropatia diabetică – Ce este, cum apare?
Prin neuropatie ne referim la distrucția nervilor, care poate fi cauzată de nenumărate afecțiuni medicale.
Potrivit Clinica Mayo, persoanele cu hiperglicemie cronică au un risc mai mare de a dezvolta neuropatie diabetică, iar Institutul Național de Sănătate Britanic spune că 60-70% din persoanele cu diabet zaharat au un anumit grad de distrucție nervoasă (neuropatie).
Alte cauze care pot duce la apariția acestei afecțiuni:
- răni mecanice ale nervilor
- inflamația nervilor
- sindromul de tunel carpian
- distrugerea vaselor de sânge
Se întâmplă ca pacienții cu diabet să nu observe neuropatia diabetică, mai ales la început. Pentru mulți diabetici, timp de mulți ani, primele semne se arată prin durere, amorțeală, înțepături la nivelul picioarelor sau mâinilor.
De asemenea, o gamă largă de alte simptome se pot asocia cu neuropatia. Atenție la probleme digestive (greață, vărsături, diaree, indigestie), slăbiciune musculară, ariditate vaginală, disfuncție erectilă, probleme cu urinatul, amețeli sau leșin (de la scăderea tensiunii arteriale).
Mulți diabetici cu neuropatie diabetică vor observa o scădere în greutate și depresie, dar aceste două simptome nu sunt neapărat legate de neuropatie.
Cine are neuropatie diabetică?
Există persoane care moștenesc predispoziția de a dezvolta neuropatie. De asemenea, atât fumatul cât și alcoolul pot crește riscul apariției neuropatie.
Pacienții care au diabet de mai bine de 25 de ani au cele mai crescute rate de neuropatie, deoarece organismul lor a dus, în tot acest timp, o luptă intensă cu reglarea glicemiei. După 25 de anI de diabet, aceste persoane au fost expuse, cu certitudine, și la mai mult incidente legate de hiperglicemie sau hipoglicemie față de pacienții cu diabet nou diagnosticat.
Neuropatie diabetică – Diagnostic
Pentru diagnosticul de neuropatie diabetică se utilizează, de regulă, 6 teste. Dacă ai simptome, medicul diabetolog va începe cu testul cu filamentul, folosind un fir de nylon (monofilament) pentru a examina sensibilitatea tactilă.
De asemenea, poate face și un studiu al conducerii nervoase pentru a măsura semnalele electrice de la nivelul nervilor. Următorul pas este electromiografia (EMG), testarea senzorială și teste de autonomie.
Tratament?
Atunci când ești diagnosticat cu neuropatie diabetică ți se comunică și faptul că nu există tratament pentru această boală. Ceea ce poți face este să urmezi sfaturile medicului diabetolog, în vederea încetinirii progresiei neuropatiei.
Prima linie de tratament este menținerea sub control a glicemiei, ceea ce poate micșora distrugerea nervoasă suplimentară. De asemenea, ți se va recomandă și schimbarea stilului de viață, alimentația sănătoasă, renunțarea la alcool și la fumat, scăderea în greutate (după caz).
Atenție! Imediat ce observi simptome care te duc cu gândul la neuropatie, discută cu medicul diabetolog! Cu cât este diagnosticat mai repede, cu atât mai repede poți încetini progresia bolii și trata mai eficient simptomele.