Metoda altoirii sub scoarță se realizează atunci când un măr matur sau unul bătrând se altoiește cu una sau mai multe soiuri noi, mai rodnice și mai rezistente la frig și la boli.
Este foarte important să păstrăm două sau trei ramuri principale netăiate, care vor avea rolul de a alimenta mărul.
Majoritatea ramurilor principale le vom tăia, la o distanță de 100 cm de trunchi și aici vom insera ramurile altoi.
Primul pas este să facem tăieturile folosind un cuțit de grădină sau unul de altoit, în acest fel rănile se vor prinde mai bine.
În coaja portaltoiului, facem o incizie longitudinală de 6 cm, lama cuțitului ajungând până la lemn.
Desprindem cu grijă coaja cu spatula cuțitului și realizăm o tăietură oblică pe ramura altoi.
Ascuțim un pic partea inferioară a ramurii altoi, pe partea opusă de cea a tăieturii și inserăm altoiul sub coaja portaltoiului.
Sigilăm locul cu o sfoară sau cu folie de plastic.
Dacă folosim sfoară, aplicăm mai întâi, pe inciziile superioare ale butașilor, var de grădină. La fel procedăm și pe tăietură, și pe tăieturile longitudinale.
Când rana se prinde mai uniform, inserăm 2-3 altoi, iar peste 2-3 ani lăsăm doar ramura cea mai dezvoltată.
Spor la grădinărit!