Guta este un tip de artrită, este o boală inflamatorie care afectează articulațiilor. Cei care suferă de gută experimentează dureri bruște și severe, umflarea și inflamația articulațiilor mici. În aproximativ jumătate din cazuri, guta afectează degetele mari de la picioare, însă poate afecta și genunchii, călcâiele, degetele de la mână sau încheieturile.
Simptomele de gută sau atacurile de gută apar atunci când în sânge se acumulează prea mult acid uric.
Acest acid uric este un deșeu rezultat în urma digestiei anumitor alimente. Atunci când acidul uric este mare, cristalele se pot acumula în articulații, ceea ce duce la umflarea lor și cauzează durere. De cele mai multe ori, atacurile de gută apar noaptea și durează 3-10 zile.
Majoritatea persoanelor care dezvoltă această afecțiune nu pot elimina în mod eficient acidul uric și astfel acesta se acumulează, se cristalizează și ajunge să se blocheze în articulații. Pe de altă parte, la unele persoane acidul se acumulează din cauza alimentației.
Dacă suferi de gută, trebuie să știi că anumite alimente pot genera un atac de gută prin creșterea acidului uric. Aceste alimente sunt, de regulă, bogate în purine.
Purina este o substanță care se găsește în mod natural în alimente. Atunci când digerăm purinele, organismul elimină acidul uric. Întrucât persoanele care suferă de gută nu pot îndepărta în mod eficient acidul uric, alimentația bogată în purine duce la acumularea acidului uric și la apariția atacului de gută.
Potrivit cercetărilor, restricționarea alimentelor bogate în purine și administrația medicației specifice poate preveni atacurile de gută. Alimentele care generează atacuri de gută sunt:
- fructele de mare
- berea
- alcoolul
- organele
- carnea roșie
Acestea conțin o cantitate moderată spre mare de purine. Există și o excepție de la această regulă: legumele bogate în purine nu generează atacuri de gută.
Pe de altă parte, băuturile cu zahăr și fructoză, chiar dacă nu au un conținut bogat de purine, pot crește riscul de gută și de atac de gută. Se pară că, accelerând câteva procese celulare, acestea cresc acidul uric.
Prin reducerea nivelului de acid uric, lactatele cu un conținut scăzut de grăsime, produsele din soia și suplimentele cu vitamina C pot preveni atacurile de gută. Lactatele grase nu influențează în niciun fel nivelul de acid uric.
Care sunt alimentele interzise în gută?
Alimentele bogate în purine sau cele care conțin mai mult de 200 mg de purine în 100 de grame sunt nerecomandate persoanelor care suferă de gută. De asemenea, este bine să se evite și produsele cu fructoză și cele care au un conținut moderat spre mare de purine (între 150-200 mg / 100 g).
1. Organele
Este bine să eviți organele (rinichi, inimi, pipote, creier, ficat) și orice tip de carne roșie.
2. Peștele, fructele de mare
Cu toate că, în general este benefic, dacă suferi de gută trebuie să eviți peștele (păstrăv, sardine, ton, hering, macrou etc.). La fel și fructele de mare (scoici, creveți, homar).
3. Sucurile și berea
Trebuie să eviți sucurile cu zahăr și cele din fructe, cele cu zahăr adăugat sau cele cu miere, nectarul de agave sau siropul de porumb bogat în fructoză. Alcoolul și berea pot, de asemenea, să crească acidul uric.
Care sunt alimentele recomandate?
Alimentele recomandate sunt cele care au un conținut mic de purine, sub 100 mg / 100 g produs:
- cafea
- ouă
- ierburi
- ceai verde
- orice tip de fruct
- ulei
- lactate
- orice tip de nuci
- orice tip de legume
Sfat: în afară de alimentație, este bine să
- te hidratezi suficient
- limitezi consumului de alcool
- îți schimbă stilul de viață
- scazi în greutate
- faci exercițiu fizic regulat
De asemenea, îți pot fi de un real ajutor și suplimentele cu vitamina C.