Vinul roșu este foarte bine cunoscut în întreaga lume, grație beneficiilor pe care le aduce sănătății atunci când este consumat cu moderație. Este o sursă excelentă de flavonoide, compuși fenolici, antioxidanți și are capacitatea de a lupta împotriva radicalilor liberi. De asemenea, are proprietăți anti-îmbătrânire, protejează inima și sănătatea celulară.
Dar vinul fiert? Este sănătos sau este este periculos?
Vinul fiert a fost consumat încă de pe vremea romanilor, fiind apreciat și în zilele noastre ca o licoare excelentă pentru zilele reci (ridică temperatura corpului). Cu toate acestea, să nu uităm că alcoolul obosește organismul.
Da, vinul fiert conferă o senzație de căldură, dar doar pe termen scurt (datorită vasodilatației care se manifestă aproape instantaneu). La scurt timp după aceea se manifestă fenomenul invers de răcire.
Atunci când este consumat în cantități moderate, vinul fiert este eficient și sănătos: cel mult 1 cană pe zi, seara la culcare.
Vinul fiert… nu se fierbe?
Pentru a menține valoarea de medicament natural, vinul nu se fierbe, doar se încălzește. Este impropriu numit fiert, în realitate licoarea se aduce până aproape de fierbere dar nu se dă în clocot.
Cel mai recomandat este vinul vrac, de țară. De asemenea, nu se va folosi un vin scump pentru că procesul de încălzire oricum le aduce pe toate la același numitor comun.
Prin fierbere se pierde și alcoolul dar și aroma și anumite componente cu rol curativ. Specialiștii atrag atenția că, prin fierbere, se produce un compus organic considerat un agent potențial cancerigen.
Vin cald – Leac pentru răceală și gripă
Vinul cald este un leac vechi pentru frisoane, răceală și gripă, pentru că ridică temperatura corpului, ne face să transpirăm, ne ajută să respirăm mai ușor și astfel boala pare mai ușor de suportat.
În caz de gripă sau răceală se recomandă 2 cești de vin „fiert” pe zi, din care una seara înainte de culcare. De asemenea, se recomandă și băi de picioare cu sare sau flori de fân.
Cum se prepară corect?
În vinul roșu se adaugă cuișoare, scorțișoară, coajă de lămâie sau alte condimente după gust. Se încălzește până la 70-80 grade C.
Opțional, se pot adăuga și coji de portocale și feliuțe de măr (în ultimele 2-3 minute) iar la final se poate îndulci cu zahăr brun sau miere.