Rețetă explicată pas cu pas, cu imagini – Vinete gustoase și apetisante (cu ceapă și usturoi) – Vinete pentru iarnă (la borcan) – Se prepară din 2 kg vinete, 500g ceapă și…
Ingrediente necesare:
- 2 kg vinete
- 500 g ceapă
- 1 căpățână usturoi
- 150 ml apă
- 80 ml oțet 9%
- 2 linguri zahăr
- 2 linguri sare
Mod de preparare:
Spălăm vinetele, tăiem capetele și le curățăm. Le tăiem în două, pe lungime după care tăiem fiecare jumătate în câte 2 bucăți mai mari. Curățăm ceapa și o tăiem în semiluni. Curățăm și usturoiul și îl pisăm.
Încingem un pic de ulei într-o tigaie și prăjim vinetele până se rumenesc frumos pe ambele părți. Le transferăm într-un bol și le lăsăm să se răcească.
Punem apa într-o cratiță și punem pe foc. Când apa începe să fiarbă, adăugăm zahărul și sarea și amestecăm până acestea se dizolvă complet. Adăugăm oțetul, amestecăm și luăm cratița de pe foc.
Punem un strat de vinete într-un vas. Peste vinete punem usturoi și inele de ceapă. De asemenea, putem pune și condimente, după gust.
Repetăm straturile până se termină ingredientele după care adăugăm și marianda. Acoperim cu o greutate și lăsăm vinetele la marinat pentru 12 ore, într-un loc răcoros.
Ulterior, transferăm vinetele și ceapa în borcane curate și turnăm deasupra marinada. Sterilizăm borcanele timp de 10 minute după care le întoarcem cu susul în jos și le lăsăm să se răcească complet. Depozităm în cămară sau pivniță.
Savurați cu poftă! Poftă bună!