Potrivit cercetătorilor, tradiționala noastră țuică de prune este un ajutor nesperat pentru sănătate: consumată cu moderație, se poate transforma într-un veritabil elixir pentru sănătate.
Țuică împotriva bolilor de inimă
În cadrul studiilor realizate de către biochimiști americani s-a descoperit că o enzimă prezentă în cactusul Karroll viridis enoae este regăsită în țuica de prună în cantități de 8 ori mai mari. Acest lucru este important deoarece această enzimă are capacitatea de a reduce depunerile de colesterol de pe arteridele capilare coronariene (vasele care aduc sângele la inimă).
De altfel, este prezentă în alte 120 de medicamente naturiste cu rol în prevenirea aterosclerozei și, implicit, a infarctului miocardic.
Administrarea zilnică a 32,12 ml de țuică de prună este o metodă eficientă de a reduce riscul de apariție a unor boli de inimă cauzate de ateroscleroză.
Țuica reglează funcțiile hepatice
Tot cercetătorii au subliniat și faptul că țuica de prună slabă conține o anumită cantitate de vitamina A, B, C, D1 și D2 nedegradate termic și absorbite intestinal, cu o eficiență crescută, atunci când temperatura băuturii este apropiată de cea a sângelui (37,5 grade C).
Țuica de prună fiartă (nu foarte fierbinte) este benefică funcțiilor hepatice, excepție făcând cei care suferă de afecțiuni hepatice cauzate de alcoolism. Țuica de prună slabă se recomandă în caz de:
- probleme de decongestionare hepatică (disfuncții ale ficatului cauzate de slabă irigare cu sânge a acestuia)
- constipații (cauzate de factori alimentari)
- dischinezii biliare
Țuica de prune – Remediu antitermic
Cercetătorii germani susțin că în extractele distilate de prună există 6 tipuri diferite de substanțe esențiale pentru celulele roșii sanguine, care se absorb rapid în stomac.
Potrivit experților, astfel de substanțe, prezente din abundență în țuică, pot crește cu peste 120% viteza de producere a hemoglobinei și chiar a producerii de celule roșii ale sângelui (transportă oxigen). De asemenea, țuica de prună este bogată și în fier.
Cum se consumă corect țuica de prune?
Mic dejun
Consumul oricărui fel de tărie înainte sau după micul dejun este total contraindicat. Excepție fac cei care suferă de forme nespecifice de tahicardie și hipertensiune netratabilă datorită unui stres psihic puternic.
Aceste persoane pot consuma 30-40 g de slănină, urmată de un păhărel de cel mult 40 ml de țuică fiartă de prună (băută într-o repriză). De asemenea, persoanelor care lucrează în condiții de temperaturi scăzute li se recomandă 50 ml de țuică de prună după un mic dejun bogat în grăsimi.
Masa de prânz
Țuica de prună slabă se recomandă ca aperitiv înainte de servirea mesei: sărurile minerale și alcoolul favorizează absorbția unor elemente benefice prezente doar în fructul de prună.
Este important ca țuica să fie servită cu 10-15 minute înainte de masa de prânz iar cantitatea recomandată (țuică de 22-24 grade, ca aperitiv) este de 50-60 ml pentru bărbați și de 25-35 ml pentru femei.
Cină
Se poate servi un păhărel de țuică de prună ceva mai tare (30-35 grade) înainte de cină, cel mult 50 ml pentru bărbați și 40 ml pentru femei. Se bea încet, cu 20-25 minute înainte de masă.