Urzica are cantități importante de fier, magneziu și potasiu în compoziția sa, fiind un excelent remineralizant. În afară de nivelul ridicat de fier, urzicile conțin și o cantitate generoasă de vitamina C care crește tonusul organismului și diminuează oboseala.
Persoanele care suferă de anemie se simt deseori epuizate iar consumul de urzică este una dintre modalitățile de a controla aceste simptome: crește capacitatea sângelui de a absorbi fierul.
Urzică pentru bolile sângelui
Întrucât are o cantitate generoase de vitamina K și fier, precum și efecte de stimulare a producerii elementelor figurate ale sângelui, urzica poate ajuta la ameliorarea bolilor sângelui, indiferent de origine.
De asemenea, este și un excelent reglator al reacțiilor sistemului imunitar și se recomandă inclusiv în bolile sângelui care au o componentă autoimună.
Salată de urizici pentru anemie, boli de sânge, tulburări de coagulare
Curăță bine 2 mâini de frunze și tulpini fragede de urzici după care clătește-le în mai multe ape. Toacă-le fin pe o planșetă de lemn, adăugă un pic de sare și frământă bine (cu mâna protejată de o mănușă de cauciuc).
Adaugă un pic de zeamă de lămâie și ulei de măsline și consumă salata de 2 ori pe zi, dimineața și seara, pe stomacul gol. Cura se ține cel puțin 2 săptămâni.
Suc de urzică / urzică fiartă în anemie, demineralizare
Pune 100 de grame de plantă bine spălată în vasul blenderului, împreună cu 150 ml apă de izvor (sau plată). Mixează până la omogenizare după care stoarce prin tifon. Bea zilnic 120 ml din sucul obținut și consumă simultan urzici fierte: câte 1 castron pe zi. Cura se ține 14 zile.
Pulbere din rădăcină și frunze de urzică împotriva anemiei feriprive
Ia câte 3-4 lingurițe de pulbere din rădăcină de urzică pe zi, în cure de 1-2 luni. În paralel trebuie să iei și câte 4-6 linguri de frunze de urzică pe zi (le adaugă în ciorbe, pilafuri, sosuri etc.).
Urzică – Precauții și contraindicații
Administrarea urzicii proaspete nu se recomandă în cazul persoanelor care au tromboze și se află sub medicație. Pe de altă parte, urzica uscată se poate administra fără probleme.
Rădăcina de urzică nu se va administra femeilor însărcinate și celor care alăptează, însă pot consuma frunzele urzicii.