Coada-șoricelului (Achilea millefolium) reprezintă un remediu excelent pentru zeci de boli: atât florile cât și frunzele sale au excepționale calități vindecătoare. În afară de uleiul esențial, părțile aeriene conțin și o substanță amară de natură gluco-alcaloidică, tanin, ulei gras, colină, acid ascorbic, săruri minerale și alte microelemente.
Unge găsim planta, cum o culegem?
Găsești planta în piețe sau în natură, pe marginea drumului și râurilor, pe lângă drumurile de țară, pe pajiști, în locurile virane sau prin fânețe. Se culeg tulpinile fragede și inflorescențele, în timpul zilei și pe vreme uscată.
Se taie tulpina cu o foarfecă de grădină sau un cuțitaș, fără a smulge planta din rădăcină. Se culege inflorescența cu o tulpină cât mai scurtă deoarece are cele mai puternice efecte terapeutice.
Ciroză și hepatită – Tratate cu suc de coada-șoricelului
Sucul de coada-șoricelului se obține din planta proaspăt culeasă, din tulpini și inflorescențe. Se pun 50 de grame de plantă foarte bine spălată în vasul blenderului și se toarnă 50 ml apă de izvor sau apă plată. Se mixează foarte bine după care amestecul se stoarce prin tifon și se consumă imediat.
În cadrul unui studiu japonez au fost tratate cu suc de coada-șoricelului (administrat pe cale orală) mai multe animale intoxicate cu substanțe care cauzează hepatită mortală. Dintre aceste animale, mai mult de 40% au supraviețuit, în timp ce animalele care nu au primit tratamentul cu coada-șoricelului au decedat în proporție de 100%:
Cercetătorii au ajuns la concluzia că la organismele tratate cu suc de coada-șoricelului ficatul trece prin mult mai puține modificări structurale, celulele ficatului au mai puține malformații și tendința spre ciroză este net diminuată.
Împotriva cirozei și hepatitei, se administrează suc proaspăt de coada-șoricelului (se prepară zilnic și se administrează imediat după filtrare): 50-60 ml zilnic, în doză unică. Se face o cură de 60 de zile după care se ia o pauză de 20 de zile.
Răni deschise și zgârieturi – Tratate cu suc de coada-șoricelului
Această plantă reprezintă un remediu excelent și în caz de răni deschise și zgârieturi: are un efect cicatrizant extrem de rapid. Rana se dezinfectează cu mare atenție după care se aplică o compresă cu suc proaspăt pe locul afectat, care se lasă să acționeze timp de 1 oră. Se repetă de mai mult ori pe zi. Se poate folosi inclusiv pentru a trata arsurile ușoare și bătăturile.
Coada-șoricelului – Contraindicații
Intern, sucul acestei plante este contraindicat în sarcină și alăptare, precum și persoanelor care au sensibilitate alergică la plantele din familia Asteraceae, celor care urmează tratamente cu antihipertensive, sedative și anticoagulante.