Potrivit statisticilor, unul din trei persoane se confruntă frecvent cu balonarea severă iar majoritatea acestora asociază acest simptom cu anumite alimente consumate. Medicii atrag atenția că nu întotdeauna cauza este hrana consumată și există anumite tulburări ale aparatului digestiv care se pot ascunde în spatele acestui simptom.
Posibile boli care pot cauza balonarea excesive
1.Dezechilibrul florei intestinale
Intestinele noastre sunt populate de bacterii bune dar și de bacterii rele. Important este ca cele din urmă să nu se dezvolte peste măsură. Dezechilibrul florei intestinale poate avea ca consecință balonarea.
Dr. Paul Dragomir, medic gastroenterolog explică: „Poate să fie determinată de o suprapopulare bacteriană, deci cu bacterii care produc gaze în intestine. Există acest echilibru între bacteriil bune și acela putem să îl reglăm prin probiotice și bacterii rele, și de aici contractilitatea în intestine care nu este fiziologică.
Prin mișcarea zilnică și prin mese corecte, tulburările funcționale se vindecă: de exemplu, o treime produse de origine animală și două treimi vegetale pe farfurie.
2.Gastrita
Gastrita este o inflamație a mucoasei stomacului care se caracterizează prin apariția unor zone de eroziune, de iritare epitelială superficial și prin modificare profundă și ireversibilă a structurii stomacului.
Această afecțiune se manifestă prin balonare, dureri abdominale, greață și vărsături și diagnosticul se stabilește de un medic în urma unei endoscopii.
3.Cancer de colon
Pentru a fi siguri că nu este cauzată de vreo problemă la nivelul colonului precum cancerul colorectal, balonarea frecventă necesită, în unele cazuri, o colonoscopie.
„Singura certitudine în cancerul de colon este că putem să îl depistăm precoce. Cea mai bună modalitate de prevenire a bolii este această colonoscopie.”, explică dr. Gabriel Mitulescu, medic chirurg.
4.Ocluzie intestinală
De regulă, ocluzia intestinală este însoțită de dureri iar înaintea acestora poate apărea balonarea. Dacă abdomenul tău este umflat și nu ai avut scaun de mai mult de 3 zile, trebuie să mergi de urgență la medic.
5.Ciroza
Proba cântarului este, de asemenea, o situație care cere vizita la specialist. Balonarea înseamnă doar aer, niciun gram în plus și dacă apar modificări în greutate, acestea pot indica existența lichidului în abdomen, ceea ce este un simptom al cirozei.
Balonare – Alte cauze
1.Tensiune premenstruală
În cazul femeilor, balonarea apare de regulă înaintea ciclului menstrual, împreună cu umflarea corpului și întărirea mâinilor și picioarelor. Este important să știi că hormonii au un rol major în echilibrarea nivelului de lichide din organism.
2.Obiceiuri alimentare
Obiceiurile alimentare sunt un factor major în ceea ce privește balonarea. De exemplu, mâncatul în grabă crește presiunea din stomac și determină astfel sporirea producției de gaze, ceea ce duce la apariția balonării.
3.Laptele
Intoleranța la lactoza din lapte duce la balonarea abdomenului. Lactoza are rolul de a dizolva zahărul din lapte și astfel, 200 de ml de lapte nedigerat produc 0,03 cm cubi de gaz în stomac, cantitate care poate părea infirmă dar raportată la dimensiunea stomacului, este chiar semnificativă.
4.Grâul
În cazul în care consumi grâu în fiecare zi, probabil că îți este imposibil să scapi de balonare: glutenul din grâu și din pâine cauzează senzații de arsură în stomac și conduce la apariția excesului de gaze.
5. Alte cauze – antibiotice, dulciuri, sare
Antibioticele determină balonarea excesivă a stomacului, distrugând bacteriile bine prezente în mod natural în tractul digestiv care ajută la digerarea alimentelor.
Alimentele dulci și cele bogate în grăsimi sunt și ele cauze principale ale tulburărilor stomacului, precum și aportul exagerat de sare sau pilulele contraceptive.