Persoanele care au această plantă știu prea bine cât de capricioase sunt.
Pe de altă parte, se întâmplă uneori ca orhideea să se simtă perfect chiar și fără prea multă atenție – acest lucru este influențat de un anumit microclimat din casă.
1.Îmbunătățiți creșterea rădăcinilor
Cumpărați mușchi sphagnum de la magazinele specializate.
Îl puneți într-un vas și turnați apă. Modelați o bilă mică de mușchi și o atașați de baza plantei tinere de orhideea, fixând-o cu un fir elastic.
Înfășurați bila în folie alimentară și apoi descoperiți-l zilnic pentru 1 oră. Când îndepărtați folia, stropiți mușchiul.
Sădiți planta atunci când apar câteva sau mai multe rădăcini. Acest lucru se poate întâmpla peste 14-16 zile dar sistemul radicular se va forma complet abia peste 3 luni.
Este recomandat să plantați orhideea pe bucăți de scoarță, atunci când apar rădăcinile și să o udați apoi la fiecare 3 săptămâni.
2.Înmulțiți orhideele prin butășire
După ce orhideea înflorește, se taie tulpina: tăiați butași de 10-12 cm, la o distanță de 10 mm de la rădăcini.
Într-un ghiveci special pentru orhideea, cu găuri la bază, adăugați un pic de nisip peste care așezați mușchiul.
Udați și mușchiul și plantați îndată butașii, păstrând o distanță de 3 cm.
Acoperiți apoi ghiveciul cu folie de plastic pe care o îndepărtați de 2 ori pe zi pentru 25 de minute și udați un pic substratul.
În camera în care se află orhideea, trebuie să asigurați o mică diferență de temperatură: noaptea, temperatura trebuie să fie cu 4 grade Celsius mai joasă.
Peste aproximativ 4 luni, veți putea transfera orhideele în vase separate.
După 5-7 zile, va trebui să fertilizați florile, udându-le în prealabil.
Puneți ghiveciul într-o cratiță cu apă în care ați dizolvat îngrășământul și lăsați floarea în soluție pentru 40 de minute.
Spor la grădinărit!