Ceaiul de urzici este una dintre cele mai sănătoase băuturi pe care le putem consumă, mai ales după ieșirea din iarnă: organismul slăbit și încărcat de toxine va simți imediat efectele binefăcătoare ale urzicii.
Urzica se poate consuma și atare în salate sau sub formă de suc iar cei care fac o cură cu urzică primăvara se vor menține în formă bună tot anul.
De asemenea, din frunzele de urzică se mai pot face și supă, sosuri, paste tartinabile sau tocănițe însă cel mai comod este să o fierbem sau să o infuzăm, sub formă de ceai.
Urzica conține:
- Vitaminele A, B, C, D, K
- Magneziu
- Calciu
- Siliciu
- Zinc
- Potasiu
- Seleniu
- Fier
- Proteine (toți aminoacizii esențiali)
- Acizi grași (stearic, oleic, alfa-linoleic, palmitic)
Antioxidanți: polifenoli (flavonoide, cumerine, quercetină, acid cafeic, kaempferol) și carotenoide (luteină, zeaxatină, luteoxantină, beta-caroten)
Datorită conținutului bogat în nutrienți, ceaiul de urzică este recomandat în caz de deficite nutriționale și anemie dar pentru a păstra acești nutrienți intacți, ceaiul se prepară după anumite reguli.
Mod de preparare
Se recoltează aproximativ 1 kg de urzici tinere, din locuri curate și nepoluate.
Se culeg doar vârfurile fragede, înainte de înflorire întrucât acestea au cea mai mare concentrație de substanțe nutritive.
Se aleg de impurități și se spală în apă din belșug.
Se pun 2 L de apă la fiert și când dă în clocot se adaugă urzicile.
Se fierb timp de 5 minute după care se stinge focul și se pasează cu o lingură de lemn pentru a ieși cât mai mult suc din ele.
Se acoperă cu un capac și se lasă la infuzat până lichidul se răcește.
Se strecoară și se storc bine și frunzele.
Notă: frunzele nu se aruncă, se pot folosi ulterior la alte rețete.
Ceaiul se transferă într-o sticlă și se păstrează la frigider.
Mod de administrare
Se poate încălzi ușor și se consumă câte o cană de ceai pe zi. După plac, se mai poate adăuga miere de albine sau zeamă de lămâie.
Doza maximă este de 3 căni de ceai pe zi și nu mai mult.
Efecte terapeutice
- Remediază oboseala
- Ameliorează lipsa de calciu, fier, magneziu
- Curăță sângele
- Înlătură toxinele din corp
- Înlătură starea de anemie
- Scade tensiunea arterială
- Protejează ficatul de metale grele, toxine și inflamații
- Util în gută
- Ameliorează adenomul de prostată
- Reduce nevoia de antiinflamatoare la cei cu osteoartrită (frunze crude)
- Combate diabetul
- Curăță pielea (dermatoze, eczeme)
- Reduce sângerările excesive
Precauții și contraindicații
Poate interacționa cu diuretice, beta-blocante, inhibitori ACE, blocante ale canalelor de calciu, medicamente pentru diabet și care afectează nivelul estrogenului.
Deși are nenumărate beneficii, urzica trebuie evitată în unele cazuri:
- Sarcină
- Copii sub 12 ani