Ficatul are între 1,5 – 2 kg și un rol destul de important în organism. Este cel mai greu organ din corp și lucrează întreaga zi, zi de zi.
Te întrebi de ce este ficatul un organ atât de important și de ce este imperativ să-l menții sănătos?
Ficatul este unicul organ care își permite să-și piardă până la 75% din masă, deoarece chiar și așa, se poate regenera și poate reveni la dimensiunea maximă.
Îndeplinește nenumărate funcții complexe și vitale, funcții pe care nu le pot înlocui alte organe.
Principala funcție a ficatului este transformarea toxinelor din organism în produse reziduale. Astfel, curăță sângele, metabolizează atât medicamentele cât și substanțele nutritive și asigură organismului unele dintre cele mai importante proteine de care are nevoie.
Ficatul are rolul de a sintetiza fosfolipidele, colesterolul, lipidele și lipoproteinele. De asemenea, are un rol și în metabolismul glucidelor, sintetizează unele dintre elementele sângelui, descompune hemoglobina, produce bilă, depozitează microelemente esențiale, intervine în sinteza factorilor care fac sângele coagulabil și este implicat în sinteza și activarea unor hormoni.
Te-am convins?
Cu toate că ficatul este un organ admirabil, rezultatele regenerării lui sunt totuși limitate. De exemplu, o bucată de țesut hepatic afectată și regenerată nu mai este la fel ca una care nu a fost afectată niciodată.
Dacă nu ai grijă de dieta ta: consumi mult fast food și alte alimente nesănătoase, grase sau pline de zahăr, bei mult alcool și / sau fumezi, șansele sunt mari ca ficatul tău să fie suprasolicitat.
Există câteva semne destul de evidente prin care ficatul te atenționează de acest lucru:
- Digestie lentă
- Piele galbenă
- Reflux acid
- Arsuri la stomac
- Lipsa de energie și vitalitate
- Oboseală persistentă
Câțiva pași simpli prin care îți poți curăța ficatul încărcat și îl poți menține sănătos, funcționând optim
1. Mărește consumul de apă
Apa ajută ficatul să scape de toxinele din propriile celule. Desigur, nu vorbim de apa carbogazoasă și nici apa plată îmbuteliată în recipiente de plastic. Vorbim despre apa plată îmbuteliată în recipiente de sticlă sau, și mai bine, apa de la robinet, filtrată.
Știai că este important și când consumi apa?
Consumă dimineața imediat după trezire, între mese și seara devreme. Nu consuma în timpul mesei și cu mai puțin de 2 ore înainte de culcare.
2. Opt ore de somn în fiecare noapte
Una din rolurile somnului este să pună pe pauză funcțiile fizice neesențiale, ca organismul să-ți poată redirecționa atenția și resursele spre detoxifiere, vindecare, restaurare și procesare. În timp ce dormi, sistemul tău limfatic lucrează cot la cot cu ficatul tău și elimină toxinele, restabilind și funcțiile fizice și cele cognitive și îmbunătățind astfel rezistența, starea de spirit și capacitatea de concentrare.
3. Spune adio alcoolului, țigărilor, zahărului, prăjelilor
Consumul de alcool aruncă o povară grea pe organism în ceea ce privește detoxificarea, afectând cu precădere ficatul. Zahărul crește glicemia și favorizează eliberarea unei cantități mai de insulină, inhibă capacitatea organismului de a produce enzimele necesare pentru buna desfășurare a procesului de detoxifiere. Nu se recomandă mai mult de 20-30 grame de zahăr pe zi.
În ceea ce privește alimentele procesate pline de ingrediente sintetice, substanțe chimice și conservanți, acestea pun piedică funcționării corecte a ficatului.
4. Turmeric
Introdu în dieta ta turmericul: este un condiment minune, de mare ajutor în detoxifierea ficatului. Poate face acest lucru prin stimularea enzimelor care elimină toxinele din organism.
Te întrebi cum poți folosi turmericul? Nimic mai simplu: pune într-un pahar cu apă călduță o jumătate de linguriță de turmeric și adaugă și un praf de piper măcinat. Amestecă și bea-l dimineața pe stomacul gol.
5. Activități fizice care cauzează transpirație
Transpirația apărută în urma activităților fizice elimină toxinele, la fel și sauna. Indiferent ce alegi, șterge-te de transpirație cât mai repede sau fă un duș pentru a evita reabsorbția toxinelor în corp.
6. Legume verzi
Legumele verzi precum varza, salata, ruccola, spanacul, urzica și ștevia, conțin compuși care contribuie la eliminarea toxinelor în mod natural. Să nu uităm nici de ceaiul verde bogat în antioxidanți și cu efect benefic asupra ficatului.
7. Ai grijă de sistemul digestiv
Ficatul va avea mai puțin de lucru dacă sistemul digestiv funcționează cu eficiență maximă. Pentru a ajuta sistemul digestiv, se recomandă probioticele, acele bacterii bune care creează un filtru intestinal prin care protejează împotriva microbilor dăunători, ajută sistemul imunitar și țin la distanță infecțiile din organism.
De unde probiotice? Din iaurtul grecesc, brânza de capră, brânza de oaie, murături în saramură, lapte bătut, chefir și măsline verzi în saramură.