HPV este un virus care se transmite pe cale sexuală, aproape 80% dintre adulți cu o viață sexuală activă intră în contact cu acest virus, măcar o dată în viață.
Prescurtarea vine de la Human papilloma virus, care este, de fapt, o familie de virusuri ale căror infecții cauzează cel mai des modificări ale țesuturilor de la nivelul corzilor vocale, gurii și organelor genitale.
Întrucât familia este specifică omului, virusurile se numesc Human Papilloma, adică papilloma uman.
Există și papilloma bovină, la cerbi, cimpanzei sau iepuri, iar asta complică studierea efectelor HPV deoarece nu se pot face studii directe pe animale, HPV-ul nu le afectează.
HPV conține două proteine care au un rol important în apariția infecțiilor
De regulă, virusul este transmis în timpul contactului sexual și, odată ajunse în interiorul organismului sănătos, celulele infectate cu HPV se modifică. În 9 cazuri din 10, infecția dispare de la sine și virusul se epurează spontan, prin mijloacele imunitare ale organismului.
Virusul devine periculos atunci când infecția devine cronică: crește foarte mult numărul celulelor infectate modificate care, în timp, se pot transforma în celule canceroase.
Cum te poți apăra?
Vaccinarea este cea mai eficientă metodă de protecție împotriva infecției cu HPV. Deși nu te apără împotriva tuturor celor peste 100 de tulpini ale virusului, schema actuală de tratament este eficientă împotriva celor mai frecvente tipuri de infecții implicate în apariția cancerelor ginecologice și din sfera ORL.
Testul Babeș Papanicolau este testul de rutină care ajută la monitorizarea sănătății sexuale a femeii. În momentul în care apar rezultate suspecte, se face testul HPV. În ceea ce privește bărbații, din păcate încă nu există un test HPV recomandat pentru ei.
Cu toate că HPV este un virus foarte contagios și agresiv, chiar dacă sexul protejat nu te apără 100% împotriva lui, există câteva lucruri pe care le poți face pentru a te asigura că îl elimini rapid:
Vaccinează-te
Alege împreună cu medicul specialist opțiunea care ți se potrivește. De asemenea, fă-ți controale de rutină și, odată ce ți-ai început viața sexuală, mergi la medic măcar o dată la 3 ani pentru teste de rutină și analize.
Protejează-te
Protejează-te de fiecare dată pentru că astfel te ferești și de infecțiile cu HPV dar și de celelalte boli grave care se pot transmite astfel.