Probabil au auzit deja că diabetul afectează ochii și cauzează distrugerea nervilor, dar te-ai întrebat vreodată de ce?
Diabetul este caracterizat de creșteri ale valorilor glicemiei, iar o glicemie crescută afectează vasele mici de sânge.
Diabetul duce la complicații ale ochilor precum edem macular diabetic, glaucom, retinopatie diabetică sau cataractă. Ca orice alt organ, ochii sunt și ei hrăniți cu de vasele de sânge. Dacă vasele de sânge sunt afectați, și ochii suferă. În majoritatea cazurilor, nu există semne de avertizare a bolii oculare diabetice sau a pierderii vederii atunci când apar primele leziuni.
Atunci când diabetul nu este ținut sub control așa cum recomandă medicul (tratament, mișcare, dietă) iar glicemia rămâne ridicată pentru o perioadă scurtă de timp, vederea va deveni încețoșată și va rămâne așa timp de câteva zile sau săptămâni.
Diabet – Complicații oculare
Cataracta
Simptomele includ vederea încețoșată, perceperea unui halou în jurul luminilor și sensibilitatea la lumină.
Cataracta se operează: cristalinul se înlocuiește și vederea este mult îmbunătățită.
Glaucomul
În cazul glaucomului, nu există simptome până când vederea nu este serios afectată. Totuși, dacă există, ele pot fi: vederea încețoșată, durere de cap, durere oculară intensă, halouri colorate în jurul luminilor și, când tensiunea oculară este foarte mare, stare de greață și vomă.
În ceea ce privește tratamentul, există medicamente și picături, tratamente cu laser care ajută la scăderea presiunii oculare sau intervenții chirurgicale.
Pacienții cu diabet au un risc mai mare să dezvolte glaucom neovascular (afecțiune rară), care face ca pe partea colorată a ochiului (iris) să crească noi vase de sânge care blochează fluxul normal de lichid și cresc presiunea oculară.
Retinopatia diabetică
Una din trei persoane cu diabet zaharat, cu vârsta peste 40 de ani, prezintă deja unele semne de retinopatie diabetică. Afecțiunea este cea mai frecventă cauză a pierderii vederii la acești pacienți, iar depistarea și tratarea precoce poate reduce riscul de orbire cu 95%.
Edemul macular diabetic
Această complicație se dezvoltă de obicei la persoanele care prezintă deja semne de retinopatie diabetică. Edemul macular diabetic duce la pierderea parțială sau totală a vederii.
Important!
Orice persoană cu diabet poate suferi afectare oculară însă riscul este mai mare dacă nu se menține glicemia, dacă tensiunea arterială și colesterolul nu se mențin la un nivel optim și dacă persoana fumează.
Se recomandă un examen oftalmologic complet o dată pe an (la recomandarea medicului și mai des).
Diabet – Complicații la nervi
Dacă nivelul glicemiei este ridicat pentru o lungă perioadă de timp se ajunge la lezarea și deteriorarea vaselor de sânge care alimentează nervii. În afară de nivelul ridicat de glucoză, nivelul ridicat al lipidelor cauzează și el probleme. În acest caz, distrucția nervoasă se numește neuropatie diabetică, fiind una dintre cele mai grave complicații ale diabetului.
Deteriorarea nervilor poate duce la pierderea sensibilității la nivelul extremităților (mâinile și partea inferioară a picioarelor). Este foarte periculos când sunt afectate picioarele deoarece se poate ajunge la amputare.