Ingrediente:
- 10 linguri zahăr, pentru sirop
- 8 ouă
- 1 l lapte
- 200 g zahăr
- 20 g zahăr vanilat
- 6-8 mere
- 50 g unt
- scorțișoară
- 4 ouă
- 4 linguri zahăr
- 4 linguri făină
Mod de preparare:
1. Într-un oală mare, topim zahărul pentru sirop. Întindem zahărul caramelizat astfel încât să acopere pereții vasului. Lăsăm caramelul să se răcească și să se întărească.
2. Adăugăm merele tăiate felii, cu scobitura unde a fost cotorul în sus și punem în fiecare câte un cubuleț de unt după care presărăm scorțișoara.
Dăm oala la cuptorul preîncălzit timp de 20 de minute.
Pentru crema de zahăr ars, mixăm 8 ouă cu 200g zahăr tos, 20g zahăr vanilat și 1 L de lapte.
După cele 20 de minute, scoatem oala din cuptor și turnăm peste merele caramelizate crema de zahăr ars. Dăm oala înapoi la cuptor pentru încă 30 de minute.
3. Pentru blat, mixăm bine 4 ouă împreună cu 4 linguri de zahăr, după care încorporăm cu grijă și făina cernută.
După cele 30 de minute, turnăm amestecul de blat peste crema de zahăr ars și mai lăsăm la cuptor până se rumenește ușor, aproximativ 15-20 de minute.
4. După ce scoatem tortul din cuptor, îl lăsăm puțin la răcit, apoi îl răsturnăm pe un platou mare. Nu ridicăm forma decât după jumătate de ora. Astfel, blatul va absorbi din siropul format în tavă. Este de preferat să-l facem seara și să-l lăsăm până dimineața în frigider.
Să îl savurați cu drag! Poftă bună!