Dacă ai mâinile și picioarele reci zi de zi, ai nevoie urgentă de ajutor: sângele care circulă prost va afecta rinichii și poate provoca varice sau alte boli. Iată o listă de alimente care ar trebui incluse în dieta zilnică și o serie de activități utile:
Bea vin în loc de bere
Potrivit unui studiu realizat în 2015, consumul de vin are un efect pozitiv asupra sănătății inimii: comparativ cu alte băuturi alcoolice, vinul este cel mai benefic, datorită conținutului de antioxidanți. Se recomandă câte un pahar de vin pe zi pentru femei și câte două pahare pentru bărbați. Dacă cantitatea consumată este mai mare, duce la dependență și la alte probleme.
Ia-ți un animal de companie
Devenind proprietar de animal de companie, în special de un câine, se reduce riscul de boli de inimă: angajamentul față de prietenul tău patruped îți reduce ritmul cardiac atunci când ești în compania lui și elimină stresul. Dacă ai un câine, de regulă faci și plimbări în aer curat iar exercițiile cardio precum mersul pe jos îmbunătățesc activitatea inimii și a vaselor de sânge.
Poartă hainele potrivite
Sfatul medicilor este să renunțăm la hainele prea strâmte folosite pe o perioadă lungă de timp: blugii sau pantalonii strânși împiedică circulația sângelui și pot contribui la venele varicoase în timp ce hainele ușoare și fără greutate, confortabile, ajută la mișcarea normală a sângelui în corp.
Consumă mâncare picantă
Atât ardeiul roșu precum și piperul iute dilată vasele de sânge și astfel îmbunătățesc fluxul de sânge. De asemenea, ajută la îmbunătățirea funcționării sistemului cardiovascular și la normalizarea tensiunii arteriale, la încălzirea extremităților reci.
Consumă alimente cu un conținut bogat de acid folic
Consumul de acid folic repară și ajută în creșterea celulelor. Acidul folic este implicat în formarea celulelor roșii din sânge și astfel previne anemia. Lipsa acidului folic poate duce la formarea de cheaguri de sânge.
Surse de acid folic: broccoli, avocado, fasole, mazăre, linte, sfeclă, conopidă, porumb, morcovi, papaya, banane, căpșuni, nucă, migdale, semințe de floarea soarelui și citrice precum grapefruit și portocale.
Ține picioarele ridicate
Ridică picioarele peste nivelul inimii: acest lucru are un efect pozitiv instant asupra circulației sângelui și ameliorează presiunea din vene și picioare, ajută la relaxare.
Se recomandă exercițiile zilnice cu picioarele ridicate în care se mișcă degetele de la picioare și se răsucesc picioarele. Se repetă în mod regulat câte 20 de minute pe zi pentru a îmbunătăți fluxul sanguin.
Masaj
În urma unui masaj bun circulația sanguină locală se îmbunătățește și se stimulează fluxul sanguin în țesuturile moi. Potrivit numeroaselor studii, masajele stimulează sistemul periferic iar mișcările dure și de masaj către inimă împrăștie limfa și favorizează fluxul sanguin venos.
Se poate folosi ulei de nucă de cocos, de migdale sau ulei de măsline pentru a spori efectele masajului.