Sunătoarea este folosită ca remediu de sute de ani atât pentru afecțiuni interne cât și pentru afecțiuni externe. Este cunoscută și folosită mai ales în scop terapeutic pentru afecțiunile pielii și tulburările nervoase și este administrată sub formă de ceai. În afară de ceai, se poate folosi și sub formă de tinctură sau capsule.
Beneficii, proprietăți
Sunătoarea are proprietăți neuroactive induse mai ales te hiperforina și hipericina din conținutul acestei pplante. Datorită conținutului de hiperforină, sunătoarea are și acțiune antidepresivă. În compoziția ei se găsesc și alți compuși cu efect benefic asupra sănătății: rutina, kaempferolul și quercetina și are efecte antiinflamatoare, antimicrobiene, neuroprotectoare și antioxidante.
- Combate stările depresive și anxioase, insomnia
- Asigură funcționarea normală a sistemului hepato-biliar, sprijină detoxifierea ficatului
- Reduce inflamațiile și durerile
- Încetinește deteriorarea funcțiilor cognitive, reducând riscul apariției unor afecțiuni neurodegenerative
- Ameliorează simptomele deranjante de răceală și gripă, migrenele
- Ajută la vindecarea mai rapidă a rănilor, plăgilor, tăieturilor și eczemelor
- Atenuează durerile de stomac
- Previne sau ameliorează problemele digestive
- Calmează senzațiile de arsură sau de usturime de la nivelul pielii
Mod de utilizare
Ceai de sunătoare
Ceaiul este benefic când este consumat seara înainte de culcare: are efect calmant, combătând stările de agitația și insomnia. Ameliorează și durerile de stomac și asigură o bună funcționare a sistemului digestiv.
Uleiul de sunătoare
Este eficient în caz de răni, eczeme sau piele uscată. Pentru a prepara acest ulei aveți nevoie de o cantitate medie de flori de sunătoare, cât să încapă într-un borcan de 800 ml – 1 L. Peste plantă se toarnă ulei de măsline sau de floarea-soarelui până se umple complet borcanul. Se lasă la macerat timp de 2-3 săptămâni într-un loc însorit și cald după care se filtrează uleiul.
Tinctura de sunătoare
Tinctura se obține ușor, prin amestecarea plantei cu alcool (2 linguri de flori mărunțite în 100 ml de alcool de 50 de grade). Amestecul se lasă la macerat într-un loc rece și întunecos pentru 2 săptămâni. Se recomandă pentru uz intern pentru a combate stările depresive și tensiunea ( se consumă 2 lingurițe de tinctură diluate în jumătate de pahar cu apă) și pentru uz extern (se aplică sub formă de comprese).
Contraindicații
Consumul excesiv de sunătoare poate cauza fototoxicitate în cazul persoanelor sensitive, astfel expunerea la soare după administrarea preparatelor din sunătoare nu este recomandată.
Sunătoarea poate interacționa cu anumit medicamente, mai ales cu cele care afectează funcția ficatului și a enzimelor intestinale precum: antidepresivele, anticoncepționalele cu steroizi, antihipertensivele, sedativele benzodiazepine, medicamentele anti-HIV, antihistaminicele nonsedative și cu anumite plante precum macul, valeriana, salvia, țelina, mușețelul german, hameiul, roinița, gura lupului, traista ciobanului, urzica și ginseng siberian.