Poate că ai auzit de sindromul coronarian acut… este o boală a arterelor coronare care se manifestă acut (brusc). Coronarele sunt arterele care conduc sângele la inimă: artera coronară dreaptă și artera coronară stângă (cea din urmă se desparte în alte două).
În cazul sindromului coronarian acut, una sau mai multe dintre aceste artere se îngustează foarte mult, se produc niște strâmtorări (stenoze) unde ulterior se formează cheaguri de sânge. Astfel, se reduce cantitatea de sânge care circulă prin acea zonă.
Drept urmare, o porțiune a inimii nu va mai primi oxigen și va începe să doară brusc. Există două forme ale bolii:
- angină instabilă – dacă artera nu e înfundată complet și mai trece ceva sânge prin ea
- infarct miocardic – dacă artera este astupată complet de un cheag și sângele nu mai circulă deloc
Vinovatul? Colesterolul care se depune pe pereții arterelor, în procesul de ateroscleroză.
Semnele sunt clare atunci când există o problemă la arterele coronare: în principal este vorba de durerea în piept. Nu orice durere, un anumit tip de durere: durere violentă care se lasă cu transpirație rece (nu orice senzație de apăsare sau înțepătură în partea stângă înseamnă că artera se înfundă).
Atunci când cheagul nu a astupat complet artera iar sângele mai curge ceva-ceva, durerea apare la efort și în repaos dispare. Vorbim de angină de efort.
Pe de altă parte, atunci când durerea apare la eforturi din ce în ce mai mici, vorbim de angină de efort agravat. Când apare și în repaos, în crize care durează între 5-10 minute, vorbim de angină de repaos.
Acteroscleroză – Factori de risc:
- fumatul
- hipertensiunea arterială
- sedentarismul
- dieta nesănătoasă (plină de grăsime, colesterol)
Atenție! Durerea violentă care apare în reapos, care se răspândește în tot corpul și care nu dispare după 10-15 minute, este un semn clar de infarct și trebuie sunat imediat la 112.
În primele ore de la debutul infarctului e foarte ușor ca pacientul să intre în stop cardiac și dacă nu are lângă el personal calificat, cele 3 sau 4 ore vor fi și ultimele.
Notă:
Stopul cardiac nu înseamnă că inima se oprește ci, dimpotrivă, înseamnă că bate mult mai repede decât în mod normal. Este o tulburare de ritm care se numește fibrilație ventriculară și se rezolvă cu un șoc electric extern.
Ce este de făcut pentru un risc cât mai scăzut de infarct?
- să nu fumăm
- să controlăm tensiunea arterială
- să facem activitate fizică
- să mâncăm sănătos (dietă mediteraneană)