Cartofii sunt cultivați la o scară largă în întreaga lume datorită valorii lor nutrite și versatilității lor culinare. Sunt plini de proprietăți curative și cosmetice și pot fi folosiți pentru a trata o varietate largă de afecțiuni medicale și estetice.
Sucul de cartofi este bogat în vitamine esențiale și în nutrieți. Pentru un gust mai plăcut, se poate adăuga și 1 linguriță de miere în acest suc, sau o jumătate de lămâie stoarsă, frunze de busuioc. Întrucât cele mau multe substanțe nutritive se găsesc în piele sau sub piele, este important să nu îndepărtăm coaja atunci când îi stoarcem și nici când îi gătim. Cartofii noi sunt în special bogați în toate aceste substanțe nutritive.
Cartofii sunt compuși, în principal, din amidon, un carbohidrat complex și practic nu conțin deloc colesterol sau grăsimi. Ei conțin cantități mari de beta-caroten, vitamina A și C, vitamine din complexul B, calciu, fier, fosfor, magneziu, potasiu, cupru, sulf și cantități mici de fibre și proteine.
Suc de cartofi – Beneficii pentru sănătate
Sucul de cartofi a demonstrat foarte bune rezultate în ulcere gastrice și duodenale, gastrite, dispepsii, hepatopatii, constipație, litiază biliară, scorbut, diabet florid, hemoroizi și glicoruzie. Este recomandat consumul zilnic ca tratament al bolilor de plămâni, cancer, în afecțiuni ale splinei, boli de inimă, dureri de cap frecvente și dureri menstruale.
Extern, feliile de cartofi cruzi se pot pune pe frunte pentru a ameliora durerea de cap. În caz de mici arsuri pe piele, se rad cartofii cruzi, se pun pe arsuri și se leagă cu tifon. Se pot folosi și pentru arsuri solare și ca adjuvant în boli renale, boli ale tubului digestiv și hepatite.
Suc de cartofi pentru gastrită și ulcer gastric
Cea mai comună utilizare a sucului proaspăt de cartofi cruzi este de a trata colita, ulcerul gastric și intestina și gastrita, datorită proprietăților sale antiacide și de vindecare. În aceste cazuri este recomandat să se bea o jumătate de pahar de suc de cartofi de 3 sau 4 ori pe zi, timp de minim 4 săptămâni pentru a obține beneficii maxime.
Administrând suc de cartofi cruzi ca tratament pentru ulcer de stomac și duoden, medicii specialiști dintr-un spital din Munchen, în anul 1952, au obținut rezultate foarte bune. S-a observat o ameliorare mai rapidă a afecțiunilor decât cu oricare dintre produsele farmaceutice cunoscute în acea perioadă.
Sucul de cartofi combinat cu miere de albine se recomandă pentru afecțiunile intestinale întrucât acționează precum un pansament gastric și are rolul de a îmbogăți și de a reface flora intestinală. Sucul de cartofi este recomandat și pentru ameliorarea afecțiunilor intestinale care pot apărea în urma consumului de antibiotice și alte tratamente medicamentoase.
Suc de cartofi pentru detoxifierea organismului
Antioxidanții din sucul de cartofi au capacitatea de a stimula eliminarea deșeurilor acumulate în colon, rinichi și ficat iar fibrele, mineralele și vitaminele esențiale din compoziție îmbunătățesc procesele de filtrare a toxinelor din sânge.
Suc de cartofi pentru anemie
Întrucât cartofii sunt surse excelente de acid folic și fier ( esențiale pentru producerea de celule roșii din sânge), pot fi folosiți ca ajutor natural în prevenirea sau tratarea diferitelor forme de anemie.
Suc de cartofi pentru artrită
Artrita este o stare inflamatoare, ca și reumatismul. Sarea organică, potasiul și mineralele din cartof îl fac un bun antiinflamator. Se taie un cartof (cu tot cu coajă) în felii și se pune într-un pahar cu apă distilată. Apa de pe cartof se bea dimineața pe stomacul gol.
Suc de cartofi pentru hemoroizi și constipație
Cartofii fierți sau pregătiți la abur ajută la formarea și trecerea scaunelor moi, așadar pot fi utilizați ca remediu pentru constipație, curățarea intestinului și pentru prevenirea hemoroizilor.
Suc de cartof pentru hipertensiune
Cartofii sunt surse minunate de potasiu care ajută la scăderea și la stabilizarea tensiunii arteriale.
Suc de cartofi pentru dureri de articulații
Sucul natural de cartofi cruzi conține compuși antiinflamatorii, fiind astfel un remediu natural excelent pentru ameliorarea durerilor musculare și articulare. Adăugată în dietă, această băutură repară dezechilibrele inflamatoare din corp și ajută la ameliorarea durerilor.
Suc de cartofi pentru reumatism
Este foarte detoxifiant pentru stările toxine. Pentru a obține efectele dorite, se recomandă 2 linguri de suc de cartofi înainte de fiecare masă.
Cum se prepară sucul de cartofi?
Înainte de toate, se aleg cartofi sănătoși și neîncolțiți. Se spală, se curăță de coajă, se spală din nou și se pun în apă rece pentru a evita înnegrirea. Se poate folosi fie un storcător, fie un blender, dar și metoda tradițională. Cartofii se mărunțesc prin răzătoarea mică și se separă sucul printr-un tifon curat. Se consumă imediat, nu se păstrează.
Administrare
Ulcer gastroduodenal, gastrită hiperacidă, litiază biliară – 2-3 pahare pe zi
Diabet, cancer gastric, ulcer gastroduodenal – câte o jumătate de pahar de 4 ori pe zi, timp de 1 lună
Tumori, litiază biliară, constipație, hepatopatii, hemoroizi, scorbut, diabet florid, glicozurie – sucul de cartofi se amestecă cu suc de morcovi sau de lămâie; câte o jumătate de pahar de 2 ori pe zi, timp de 30 de zile
Dureri de cop cronice, insomnii – câte o jumătate sau un sfert de pahar cu 30 de minute înainte de micul dejun și prânz, într-o cură de 2-3 săptămâni