Rețetă pas cu pas, cu imagini – Sos de roșii și ardei, pentru iarnă – Sos ușor picant, potrivit pentru orice fel de mâncare
Ingrediente necesare:
- 2 kg roșii
- 1 kg ardei gras
- 3-5 ardei iuți
- 200 g usturoi
- 1 lingură sare grunjoasă și neiodată
- 2 linguri zahăr
- 50 ml oțet de masă 9%
- Jumătate pahar ulei
Din ingredientele de mai sus umplem 4 borcane de 500 ml și 2 borcane de 700 ml
Mod de preparare:
Spălăm bine toate legumele. Îndepărtăm cotoarele roșiilor și le tăiem în bucăți. Curățăm ardeii de semințe și codițe și îi tăiem în bucăți. Îndepărtăm cotoarele ardeilor iuți și curățăm și usturoiul. Trecem prin mașina de tocat carne: roșiile, ardeii grași, ardeii iuți și usturoiul. De asemenea, putem folosi blenderul dacă nu avem mașină de tocat carne, însă consistența sosului va fi un pic mai diferită.
Transferăm legumele tocate într-o cratiță mare. Punem cratița pe foc și din momentul în care legumele dau în clocot, le fierbem timp de 30-35 minute la foc mic spre mediu. Amestecăm frecvent.
Adăugăm sare, zahăr, ulei și oțet, amestecăm bine și mai fierbem sosul pentru însă 10 minute.
Ulterior, transferăm sosul fierbinte în borcane sterilizate, pe care le umplem complet. Închidem imediat borcanele ermetic, cu capace sterilizate.
Le întoarcem cu susul în jos, le învelim cu o pătură și le lăsăm să se răcească complet. Le depozităm în cămară.
Savurați cu poftă! Poftă bună!