Pătrunjelul este o sursă importantă de glucide, minerale, ulei volatil, proteine, flavonoizi și lipide și conține mai multă vitamina C decât lămâie, portocala sau varza. De asemenea, conține și vitaminele A, B1, B2, B3, B6, B9, E și K.
Datorită conținutului de vitamina A și vitamina C, pătrunjelul are un efect puternic antioxidant, antialergic, antitumoral, detoxifiant și tonifică ficatul, fluidifică secrețiile, stimulează activitatea vezicii biliare, întărește sistemul imunitar, are efect vasodilatator, regenerează peretele vascular, menține elasticitatea vaselor, are efecte afrodisiace, este antispastic și asigură o bună funcționare a aparatului genital.
Mai mult, pătrunjelul limitează și procesele inflamatorii, are efect vermifug, antiscorbutic și antirahitic, neutralizează efectele intoxicației cu tutun, alcool și alimentație excesivă cu carne și conține uleiuri volatile cu efect antitumoral.
Pătrunjelul conține mai mult fier decât spanacul și mai mult fluor decât orice alt aliment, astfel putând contribui la menținerea unei danturi și a unei osături puternice.
Amestec de pătrunjel și usturoi
Aveți nevoie de 2 legături de pătrunjel, 8 căței de usturoi, jumătate de lămâie și 140 ml ulei de măsline.
Pentru acest amestec, folosim doar frunzele de pătrunjel, nu și tija. Tocăm mărunt frunzele, pisăm usturoiul și amestecăm cele două ingrediente. Adăugăm ulei, sare și omogenizăm.
Transferăm amestecul într-un borcan, punem deasupra ulei și închidem ermetic. Păstrăm la frigider maxim 2-3 săptămâni.