Caprifoiul, numele popular Mâna Maicii Domnului, este o plantă decorativă cu flori parfumate alb-gălbui.
Are multiple beneficii pentru sănătate și poate trata durerea în gât, afecțiuni respiratorii, răceala, gripa, astmul bronșic, infecțiile bacteriene precum stafilococul, streptococul și salmonella, tulburările digestive, enterita, dizenteria, infecțiile urinare și stimulează detoxifierea organismului.
Iată cum poți prepara această plantă pentru a o folosi ca adjuvant pentru o stare de sănătate mai bună.
Sirop de caprifoi
Se umple un borcan de 500 g cu flori de caprifoi, se apasă pe ele ca să se așeze bine și se toarnă deasupra miere de albine, cât să le acopere. Se închide borcanul cu capac și se dă la frigider pentru 30 de zile.
Acest sirop se poate utiliza și pentru prăjituri însă se poate consuma și ca atare, prin diluarea cu apă.
Ceai de caprifoi
1 ceașcă de boboci de floare se pune la infuzat în 1 L de apă clocotită pentru 10 minute. Se strecoară și se consumă câte 3 căni pe zi.
Tinctură din flori de caprifoi
Se prepară din jumătate cană de flori de caprifoi și jumătate cană de glicerină. Florile se pun într-un borcan și se toarnă glicerina deasupra. Se apasă ușor pentru a elimina aerul după care se închide borcanul cu capac și se lasă la macerat într-un loc cu soare timp de 1 lună, timp în care se amestecă zi de zi.
Tinctura rezultată se transferă într-o sticlă închisă la culoare și se păstrează într-un loc răcoros și întunecos. Termen de valabilitate: 5 ani.
În caz de dureri în gât, se recomandă câte 1 linguriță de tinctură de 3 ori pe zi.