Prin hipotiroidism (o tiroidă hipoactivă) ne referim la faptul că glanda tiroidă produce mai puțini hormoni decât organismul are nevoie. Acest lucru poate duce la încetinirea metabolismului și poate cauza oboseală și creștere în greutate, printre altele.
Cu toate că dieta potrivită nu te vindecă de hipotiroidism, poate avea un impact important în ceea ce privește simptomele. În caz de hipotiroidism, putem deosebi două categorii de alimente:
- Cele care afectează într-un mod negativ glanda tiroidă și capacitatea organismului de a utiliza hormonul tiroidian
- Cele care se recomandă datorită conținutului lor de nutrienți care ajută la reglarea hormonilor tiroidieni
Unii nutrienți au capacitatea de a influența puternic funcția glandei tiroide, în timp ce anumite alimente pot inhiba capacitatea organismului de a absorbi hormonii de substituție care se iau ca parte a tratamentului pentru tiroidă.
Iată care sunt alimentele pe care ar trebui să le eviți:
Prăjeli și alimente grase
Grăsimile afectează capacitatea tiroidei de a produce hormoni. De asemenea, perturbă și capacitatea organismului de a absorbi medicamentele de substituție.
Alimente bogate în zahăr
Metabolismul poate să încetinească din cauza hipotiroidismului. Cu alte cuvinte, dacă nu ești atent la ce mănânci, te poți îngrășa rapid și ușor.
Produse care conțin gluten
Iritând intestinul subțire, glutenul poate opri absorbția oricărui medicament de substituție tiroidiană. Evită alimentele procesate care conțin orz, grâu sau secară.
Crucifere
Cu toate că sunt pline de nutrienți, broccoli, conopida și varza pot interfera cu producția de hormoni tiroidieni dacă există o deficiență de iod. Digerarea acestor crucifere poate bloca capacitatea tiroidei de a utiliza iodul, iar acesta este esențial pentru buna funcționare a tiroidei.
Alimente care conțin soia
Izoflavoanele din soia pot avea efecte negative asupra tiroidei. Mai mult, soia poate interfera și cu capacitatea de absorbție a medicamentelor pentru tiroidă.
Alimente procesate
Întrucât tind să aibă mult sodiu (sare), alimentele procesate trebuie evitate de către cei cu hipotiroidism. Tiroida hipoactivă crește riscul de hipertensiune, sodiul în exces îl crește și mai mult.
Cafea și alcool
Se recomandă să aștepți minim 30 de minute între medicamentele de tiroidă și ceașca de cafea. Cafeina blochează absorbția hormonului tiroidian de substituție. Așa că, mai întâi medicamentele, cafeaua 30 de minute după.
În ceea ce privește alcoolul: poate afecta negativ și nivelul de hormoni tiroidieni din organism și capacitatea tiroidei de a produce acești hormoni, și capacitatea organismului de a-i utiliza.
Iată care sunt alimentele pe care ar trebui să le consumi:
Alimente care conțin iod:
- Brânza, laptele
- Algele marine
- Ouăle
- Peștii de apă sărată (ton, macrou, cod, somon, merluciu, sardine, hamsie etc.)
Alimente care conțin seleniu:
- Carne de vită, pui și curcan
- Orezul brun
- Nucile de Brazilia
- Ton, creveți
- Fulgi de ovăz
Alimente care conțin zinc:
- Carne de vită, porc și pui
- Stridii, crabi
- Iaurt
- Leguminoase
- Semințe de dovleac
Notă: aceste alimente nu vindecă hipotiroidismul, dar te pot ajuta să te simți mai bine și pot face simptomele mai ușoare.