Accidentul vascular cerebral este o întrerupere a alimentării creierului cu oxigen și sânge în urma blocării unui vas cu un cheag de sânge sau în urma ruperii unui vas.
În ambele cazuri, o parte a creierului nu mai primește oxigenul și sângele necesar și celulele acestuia încep să moară. Întrucât fluxul sanguin nu mai ajunge într-o anumită regiune care controlează o anumită funcție a organismului, acea parte de corp nu va mai funcționa optim.
Există 3 tipuri de accident vascular cerebral:
Accident vascular cerebral hemoragic
Acest tip de accident vascular cerebral apare atunci când o arteră cerebrală sau un anevrism se rupe (anevrismul este o dilatație a unui vas de sânge, în formă de sac). De asemenea, poate fi și consecința anumitor malformații arterio-venoase.
Accident vascular cerebral tranzitoriu
Reprezintă o circulație inadecvată a sângelui către o parte a creierului pentru o perioadă scurtă de timp, după care fluxul normal se reia și simptomele dispar fără tratament.
Atenție! Chiar dacă riscul de paralizie (sau deces) este foarte mic, există un risc, chiar foarte mare, ca în viitor să se producă un accident vascular ischemic. Astfel, consultarea cu un medic și începerea tratamentului de urgență este la fel de importantă și în acest tip de accident vascular cerebral.
Accident vascular cerebral ischemic
Peste 80% din toate AVC-urile sunt de acest tip, fiind cel mai frecvent tip de accident vascular cerebral.
Cauza este fie un cheag de sânge, fie depunerile de grăsimi sau plăci de aterom care împiedică oxigenul și sângele să ajungă la creier. Cheagul poate migra din alte zone ale corpului sau se poate forma chiar la nivelul creierului.
Care sunt simptomele accidentului vascular cerebral?
- Durere bruscă și puternică de cap
- Tulburări de mers
- Amețeală
- Dezechilibru
- Tulburări de coordonare a mișcărilor
- Stare de confuzie
- Privire în gol
- Amorțeli
- Slăbiciune
- Probleme de vorbire (incapacitatea de a vorbi, rostirea cuvintelor fără sens)
- Tulburări de vedere
- Pierderea cunoștinței
- Paralizie
Cum putem verifica dacă o persoană a suferit un atac cerebral?
Îi cerem să râdă, arătându-și dantura: dacă are gura strâmbă sau dacă unul dintre colțurile gurii este mai jos decât celălalt, înseamnă că a suferit un atac cerebral.
De asemenea, îi putem cere să-și închidă ochii, să-ți ridice ambele brațe în același timp la orizontală și să-și întoarcă palmele în sus. Verificăm dacă unul din brațe nu este ferm sau dacă cade.
Putem să-i cerem să repete o propoziție și să urmărim dacă se bâlbâie sau vorbește clar.
AVC – Cum se tratează?
În cazul unui accident vascular cerebral hemoragic, este extrem de important ca hemoragia să fie oprită, iar acest lucru se realizează fie prin cateterism, fie printr-o intervenție chirurgicală (neapărat în primele ore de la producerea AVC-ului!).
În cazul unui accident vascular cerebral ischemic, medicul va urmări să dizolve cheagurile și să restabilească circulația sângelui la nivelul creierului. Va face acest lucru printr-un tratament medicamentos sau prin extragerea cheagului (dacă este mare) prin trombectomie, urmată de angioplastie.
Cu alte cuvinte, va înțepa pielea și va introduce în vasul de sânge un cateter și un stent, în așa fel încât cheagul sau ateromul să stea cu capul lipit de pereți și să nu mai circule prin sânge.
În cazul accidentului vascular cerebral tranzitoriu, se va dori asigurarea unei circulații sanguine optime pentru a reduce riscul producerii ulterioare a unui AVC ischemic, printr-un tratament medicamentos.
Cum putem preveni un accident vascular cerebral – Sfaturi
- Evitarea alcoolului și fumatului
- Adoptarea unui regim alimentar echilibrat (renunțarea la prăjeli, grăsimi și carne roșie)
- Menținerea unei greutăți corporale sănătoase
- Mișcare multă
- Somn de 7-8 ore pe noapte
- Evitarea consumului excesiv de sare
- Controlarea periodică a tensiunii arteriale și menținerea ei sub 120/80 mmHg
- În caz de diabet sau boli de inimă, respectarea cu strictețe a planului de tratament elaborat de medic