Uscarea și îngălbenirea frunzelor mușcatelor poate avea diferite cauze precum insuficiența sau excesul de lumină sau de apă, fertilizarea excesivă cu azot, ghiveci prea mic sau vârsta plantei.
Există și situații în care aceste frunze galbene nu reprezintă o problemă.
Este normal ca, de exemplu, pe butașii puși la înrădăcinare să apară astfel de frunze – planta va decide singură de câte frunze are nevoie, astfel nu este nevoie să intervenim.
Vârsta plantei
Frunzele se pot îngălbeni și din cauza vârstei pe care o are planta.
În acest caz, vom îndepărta aceste frunze ca să nu consume substanțele nutritive ale plantei.
Lumina
Dacă punem planta sub razele directe ale soarelui, vom vedea cum frunzele vor deveni galbene și vor prezenta pete de arsuri.
Mușcata trebuie mutată la umbră pe perioada verii.
În cazul în care mușcata nu primește suficientă lumină, frunzele de vor îngălbeni din cauza lipsei procesului de fotosinteză.
Apa
Această plantă nu iubește irigările abundente, astfel că este mai bine să o lăsăm un pic uscată.
Nu are nevoie de irigări frecvente, însă lipsa apei poate provoca îngălbenirea frunzelor, începând de la marginile acestora spre centru.
Fertilizarea cu azot
Atunci când mușcata este hrănită cu azot în scopul creșterii masei vegetative, dar ea este în stadiul de înflorire și necesită fosfor și potasiu, va protesta și ne va da de înțeles, prin îngălbenirea frunzelor, că are nevoie de alt îngrășământ.
Ghiveci
Frunzele galbene pot fi și un indiciu că planta noastră duce lipsă de substanțe nutritive și trebuie transplantată într-un ghiveci mai mare.