Seminţele de in (Linum usitatissimum) aduc un aport esenţial de grăsimi de cea mai bună calitate, de fibre şi de antioxidanţi, jucând un rol foarte important în menţinerea sănătăţii. Sunt o sursă importantă de acid alfalinoleic, o substanţă din familia acizilor graşi Omega 3, esenţială pentru organism.
Seminţele de in sunt foarte bogate în vitamine, minerale, magneziu şi mangan, fibre, antioxidanţi. Pot fi consumate în salate, sucuri, cereale, iaurt, însă la fel de eficiente sunt şi sub formă de ceaiuri:
Pentru întărirea inimii
Se toarnă 1 litru de apă clocotită peste 40 de grame de seminţe de in. Recipientul se pune pe foc şi se lasă să fiarbă timp de 20 de minute. Se acoperă şi se lasă într-un loc mai călduros, timp de o oră. Nu se strecoară. Se adaugă sucul proaspăt stors de a 1 lămâie.
– Se administrează câte 10 ml. de ceai, la intervale de 2 ore, durata tratamentului fiind de 1 lună de zile.
Gută
Peste 20 grame seminţe de in se toarnă 400 ml. de apă. Se pune totul la fiert la foc mediu, în baie de abur. După 20 de minute, vasul se îndepărtează de pe foc, se acoperă şi se lasă să se răcească, amestecând periodic cu o lingură de lemn. După aceste interval de timp, ceaiul se strecoară.
– Se iau câte 10 ml. de ceai, de 4 ori pe zi, pe o perioadă de 6 săptămâni.
Tuse productivă
Peste 30 de grame de seminţe de in se toarnă 400 ml. de apă clocotită. Se lasă să stea 10 minute, timp în care se amestecă cu o lingură de lemn, apoi se strecoară. În continuare, se adaugă 30 de grame de rădăcină de lemn-dulce şi 10 grame de anason. Recipientul se pune pe foc şi se lasă la fiert timp de 10 minute, după care se strecoară.
– Se administrează câte 100 ml, de 3 ori pe zi, înaintea meselor principale, până la vindecare.
Arderea grăsimilor (slăbit)
Peste 3 linguri de seminţe de in se toarnă 1 litru de apă fiartă. Compoziţia se lasă să stea peste noapte, de preferat într-un termos. Dimineaţa, se strecoară, iar lichidul obţinut se consumă pe durata zilei.
– Se administrează câte 150 ml, de 3-4 ori pe zi, în cură de 10 zile, urmată de o pauză de alte 10 zile.
Sursă: TopRemediiNaturiste.ro