Rozmarinul este o adevărată farmacie a naturii. Această plantă puternic aromată este foarte studiată și apreciată în rândul oamenilor de știință ca un tonic și remediu eficient pentru o sumedenie de boli. Trecând în revistă beneficiile sale, spunem că rozmarinul ajută la:
– îmbunătățirea digestiei (indigestie, dispepsie)
– stimularea memoriei
– creșterea capacității de concentrare
– îmbunătățirea performanței cognitive
– protejarea creierului de daunele radicalilor liberi
– combaterea bolilor neurodegenerative
– prevenirea îmbătrânirii creierului
– prevenirea cancerului și tumorilor
– reducerea riscului de formare a agenților cauzatori de cancer în timpul gătitului
– combaterea inflamațiilor
– protejarea împotriva degenerescenței maculare
– menținerea sănătății vizuale
Iată cât de multe motive avem să incorporăm mai des această plantă în alimentația noastră, fie ca aromatizant pentru mâncăruri, fie ca ceai. Pe lângă toate proprietăți și beneficii, rozmarinul ajută la curățarea corpului de toxine și susține procesul de eliminare a limfei bolnave.
Cura cu ceai de rozmarin
O cură cu rozmarin este folositoare și persoanelor care din diferite motive au imunitatea scăzută, inclusiv celor care urmează un regim de slăbit.
Ingrediente
• 1 linguriță de flori de rozmarin
• 1 cană de apă (250 ml)
Preparare
Puneți apa la fiert într-un ibric. Când clocotește, adăugați planta și stingeți focul. Puneți capacul și așteptați 3 minute.
Strecurați și consumați infuzia călduță.
Administrare
Se bea câte 1 cană de ceai de rozmarin pe zi, seara, înainte de culcare. Cura durează în total 15 zile. Ceaiul se administrează 7 zile consecutiv, apoi se face pauză de 1 zi, și se consumă din nou 7 zile.
Contraindicații
Administrat în doze mici, rozmarinul este un remediu sigur. Consumat în cantități prea mari, poate cauza vomă, spasme, edem pulmonar, pierderea sarcinii sau chiar comă. Rozmarinul nu este indicat femeilor gravide.
Nu consumați rozmarin dacă urmați un tratament medicamentos cu: – anticoagulante (ex. warfarină, aspirină, clopidogrel) – inhibitori ACE (medicamente pentru hipertensiune arterială) – diuretice – litiu
Sursă articol: LaTaifas.ro