Salată colorată, aromată și delicioasă, merită încercată – Salată de iarnă din roșii, ardei și vinete
Ingrediente necesare:
- 3 kg roșii
- 500 g vinete
- 500 g ardei grași
- 500 g morcovi
- 100 g verdeață proaspătă (pătrunjel, busuioc)
- 2 căpățâni usturoi
- 1 ardei iute
- 60 g sare neiodată
- 160 g zahăr
- 100 ml ulei
- 70 ml oțet 9%
Legumele și verdeața se cântăresc după curățare.
Mod de preparare:
Pregătim legumele: tăiem roșiile în feliuțe, ardeii și vinetele în cuburi mai mari și morcovul în cubulețe mici. Tocăm mărunt ardeiul iute, usturoiul și verdeața.
Punem roșiile într-o cratiță mare. Punem cratița pe foc și după ce roșiile își eliberează sucul, mărim un pic flacăra. După ce roșiile dau în clocot, adăugăm zahărul, uleiul, sarea, morcovul și amestecăm bine.
Din momentul în care amestecul dă în clocot, o fierbem timp de 20 de minute, sub capac și pe foc mic. după 20 de minute, adăugăm vinetele și ardeii, amestecăm și fierbem în continuare pentru încă 20 de minute, tot sub capac și tot pe foc mic. Ulterior, adăugăm verdeața, ardeiul iute, usturoiul și amestecăm. Fierbem salata pentru încă 15 minute, la foc mic și sub capac. Adăugăm uleiul, amestecăm și fierbem timp de 3 minute.
Transferăm cratița pe cel mai mic ochi al aragazului, pe focul minim. Transferăm salata în borcanele sterilizate, umplându-le ochi. În timp ce umplem borcanele, amestecăm des salata pentru a răspândi uniform ingredientele prin ea.
Închidem borcanele ermetic cu capace sterilizate, le întoarcem cu susul în jos, le acoperim cu o pătură și le lăsăm să se răcească complet. Depozităm în cămară.
Savurați cu poftă! Poftă bună!