kiloCalorii
miercuri, mai 21, 2025
kiloCalorii
No Result
View All Result

Rețeta pentru cei mai pufoși cozonaci – Trucuri pentru cozonaci pufoși și delicioși

Rețeta pentru cei mai pufoși cozonaci – Trucuri pentru cozonaci pufoși și delicioși

Aveți nevoie de următoarele ingrediente:

  • 1 kg făină albă
  • 50 grame de drojdie
  • 8 gălbenușuri, la temperatura camerei
  • un ou mic, amestecat cu 4-5 linguri lapte, pentru uns
  • 500 ml lapte
  • esență de rom și vanilie
  • 200 grame de unt + 30 grame pentru uns tăvile
  • 3 linguri coajă de lămâie și portocală
  • 300 grame de zahăr
  • 2 linguri de ulei
  • o linguriță de sare

Pentru umplutură:

  • 300 grame de zahăr
  • 8 albușuri bătute spumă
  • 3 linguri cacao
  • 250 grame miez de nucă copt, măcinat
  • esență de rom

Cum se prepară?

ADVERTISEMENT

Într-o cană cu lapte cald se desfac 3 linguri din făină. Când s-a mai răcit, se adaugă drojdia și o lingură rasă de zahăr. Se amestecă, apoi se lasă să crească într-un loc cald până își dublează volumul.

Gălbenușurile se bat spumă cu zahărul într-un castron adânc. Se adaugă sarea, uleiul, esențele, coaja de lămâie și de portocală și 100 g de unt topit.

Maiaua se toarnă peste gălbenușuri. Se adaugă laptele călduț și se amestecă. Făina se încorporează treptat și se frământă bine până ce aluatul începe să se desprindă de pe mâini. La final se adaugă restul de 100 g de unt, topit. Aluatul se împăturește, să prindă aer, până se încorporează tot untul.

Vasul se acoperă cu un șervet sau cu folie alimentară și se lasă la crescut 50-60 de minute, până își dublează volumul. Între timp se pregătește umplutura și se dă drumul la cuptor, să se încingă. Albușurile se bat spumă. Se adaugă zahărul și se amestecă până se întăresc. La final se adaugă cacao, esența de rom și nuca. Se omogenizează și se lasă să se odihnească.

Când a crescut suficient, aluatul se împarte în patru părți egale. Pe un blat uns cu puțin ulei se întinde câte o foaie de aluat, cu mâinile, potrivită ca lungime cât să încapă în tava de cozonac. Într-un capăt, pe lung, se întinde umplutura, apoi se rulează. Se pune în tava unsă cu unt și tapetată cu hârtie de copt. Se unge cu puțin lapte și ou, se presară zahăr și se mai lasă 20-30 de minute la crescut.

Între timp se pregătesc ceilalți cozonaci. Când și-au dublat iar volumul, cozonacii se dau la cuptor 45-50 de minute, după care se înțeapă cu o scobitoare sau cu un pai din mătură pentru a vedea dacă mai rămâne cocă pe el sau dacă este copt.

Atenție!

Nu frământați cu făină rece. Făina și celelalte ingrediente trebuie să fie la temperatura camerei.

Trucuri pentru cozonaci pufoși:

Ingredientele trebuie să aibă aceeași temperatură! Scoate ouăle cu o zi înainte din frigider pentru a le permite să ajungă la temperatura camerei. Făina trebuie să fie uscată şi tot la temperatura camerei

Bucătăria trebuie să fie călduroasă şi, după ce faceţi aluatul, e bine să nu deschideţi uşa sau geamul, pentru a nu se face curent

Toate ingredientele lichide trebuie să fie călduţe – nu foarte fierbinţi, nu foarte rec

Când amestecaţi drojdia, apa şi făina nu adăugaţi sare!

Vasul în care frământaţi aluatul trebuie să fie călduţ. Pentru asta, îl puteţi clăti cu apă fierbinte şi apoi şterge foarte bine

Cozonacul va avea o culoare frumoasă dacă frecaţi ouăle cu puţină sare

Zahărul se va încorpora mai uşor dacă este topit în lapte…

Poftă bună!

RECOMANDĂRI / SUGESTII

Prăjitură rapidă și delicioasă – Rețetă de vară
Rețete

Prăjitură rapidă și delicioasă – Rețetă de vară

9 vitamine și minerale esențiale care pot ajuta la curățarea Ficatului Gras – Ficatul joacă un rol crucial în diferite procese esențiale din organism
Rețete

9 vitamine și minerale esențiale care pot ajuta la curățarea Ficatului Gras – Ficatul joacă un rol crucial în diferite procese esențiale din organism

Cancerul de colon este foarte tratabil atunci când este identificat în stadiile incipiente – 9 semne și simptome timpurii pe care Nu ar trebui să le ignori
Rețete

Cancerul de colon este foarte tratabil atunci când este identificat în stadiile incipiente – 9 semne și simptome timpurii pe care Nu ar trebui să le ignori

Mărirea în volum a prostatei – 7 alimente care ajută la prevenirea acestei probleme – Alimente recomandate pentru o prostată sănătoasă
Rețete

Mărirea în volum a prostatei – 7 alimente care ajută la prevenirea acestei probleme – Alimente recomandate pentru o prostată sănătoasă

Rinichii joacă un rol crucial în corpul nostru – Iată 9 semne de avertizare timpurii ale problemelor renale – Orice deteriorare poate avea consecințe grave
Rețete

Rinichii joacă un rol crucial în corpul nostru – Iată 9 semne de avertizare timpurii ale problemelor renale – Orice deteriorare poate avea consecințe grave

Buna circulație a sângelui este esențială – 10 alimente care reduc riscul de boli de inimă și îmbunătățesc funcția cognitivă
Rețete

Buna circulație a sângelui este esențială – 10 alimente care reduc riscul de boli de inimă și îmbunătățesc funcția cognitivă

Next Post
Prăjitura Intercontinental – Un deliciu pe care nu aveți voie să îl ratați

Prăjitura Intercontinental - Un deliciu pe care nu aveți voie să îl ratați

SUGESTII /RECOMANDĂRI

Clătite fine și aerate, din aluat poros – Clătite marocane 1000 și 1 de găuri
Rețete

Clătite fine și aerate, din aluat poros – Clătite marocane 1000 și 1 de găuri

Ștrudel de casă cu mere – Simplu și delicios, prefer să îl fac eu acasă decât să îl cumpăr
Rețete

Ștrudel de casă cu mere – Simplu și delicios, prefer să îl fac eu acasă decât să îl cumpăr

Cum poți reduce Retenția de apă – 9 metode simple și naturale de a scăpa de excesul de apă din organism
Rețete

Cum poți reduce Retenția de apă – 9 metode simple și naturale de a scăpa de excesul de apă din organism

Slănină de casă fragedă și gustoasă, atât de fragedă încât se topește în gură – Pofta inimii, rețetă cu imagini
Rețete

Slănină de casă fragedă și gustoasă, atât de fragedă încât se topește în gură – Pofta inimii, rețetă cu imagini

Consumați ouă de prepeliță – Ajută la scăderea colesterolului, ameliorează durerile de stomac, reduc riscul de anemie și…
Rețete

Consumați ouă de prepeliță – Ajută la scăderea colesterolului, ameliorează durerile de stomac, reduc riscul de anemie și…

Alifia de sânziene – Rețetă naturistă pentru calmarea durerilor de coloană și pentru dizolvarea ciocurilor osoase
Rețete

Alifia de sânziene – Rețetă naturistă pentru calmarea durerilor de coloană și pentru dizolvarea ciocurilor osoase

  • Change privacy settings
  • Privacy settings history
  • Revoke consents

Copyright 2022 kiloRețete © Toate drepturile rezervate

No Result
View All Result
  • Prima pagină

Copyright 2022 kiloRețete © Toate drepturile rezervate