Rețetă pas cu pas, cu imagini – Pur și simplu un deliciu – Prăjitură moale și pufoasă, fină și aromată
Ingrediente necesare:
- 2 ouă
- Vanilie
- 70 g unt
- 40 g zahăr
- 300 g făină
- 120 ml lapte
- Un sfert linguriță sare
- 12 g drojdie proaspătă (sau 4 g drojdie uscată)
Alte ingrediente necesare:
- Vanilie
- 50 g unt
- 80 g zahăr
- 100-200 ml smântână
Mod de preparare:
Punem laptele cald într-un vas. Adăugăm zahărul, drojdia și amestecăm bine. Acoperim cu capac și lăsăm deoparte pentru câteva minute.
Punem untul moale într-un bol încăpător. Amestecăm cu telul, adăugăm sarea, zahăr vanilat, 1 ou și omogenizăm. Încorporăm și celălalt ou după care adăugăm amestecul de drojdie. Treptat adăugăm și făina cernută, frământând un aluat omogen.
Transferăm aluatul într-un bol curat, uns cu un pic de ulei. Acoperim bolul cu folie alimentară și lăsăm aluatul la dospit la loc cald până își dublează volumul.
Pregătim o formă de copt de 22 cm: tapetăm fundul cu hârtie de copt și ungem marginile cu unt. Transferăm aluatul dospit în tavă, uniformizăm, acoperim cu folie și lăsăm la dospit pentru încă 30 de minute.
Punem untul rece într-un bol, adăugăm zahărul, vanilia și amestecăm cu furculița până obținem o compoziție sfărâmicioasă.
Îndepărtăm folia de tavă, facem mici adâncituri și presărăm deasupra compoziția cu unt și zahăr.
Dăm la cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru 20 de minute. Scoatem prăjitura, stropim cu smântână și dăm înapoi la cuptor pentru încă 5-7 minute.
Savurați cu poftă! Poftă bună!