Rețetă pas cu pas, cu imagini – Prăjitură moale și cremoasă, foarte delicioasă – Prăjitură de casă cu ciocolată
Ingrediente necesare pentru blaturi:
- 6 albușuri
- 90 g zahăr
- 90 g făină
- 1 praf de sare
- 120 g ciocolată rasă
- 100 ml lapte pentru însiropat
- Jumătate linguriță praf de copt
Ingrediente necesare pentru cremă:
- 100 g unt
- 100 g zahăr
- 50 g amidon
- 500 ml lapte
- 6 gălbenușuri
- 1 linguriță zahăr vanilat
Ingrediente necesare pentru glazură:
- 80 g ciocolată
- 30 ml lapte
- 30 g unt
Mod de preparare:
Pentru blaturi, mixăm albușurile împreună cu sarea timp de 1 minut. Mixând continuu, încorporăm zahărul. Trebuie să obținem o spumă fermă și lucioasă.
Separat, amestecăm făina cu praful de copt. Cernem făina, în mai multe tranșe, în spuma de albușuri. Omogenizăm ușor, adăugând treptat și ciocolata rasă.
Transferăm compoziția pe o tavă (30×40 cm) tapetată cu hârtie de copt. Uniformizăm și dăm tava la cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru 8-9 minute.
După coacere, răsturnăm blatul pe o altă bucată de hârtie de copt și îndepărtăm hârtia pe care s-a copt. Lăsăm să se răcească complet.
Pentru cremă, încălzim 400 ml lapte însă fără să-l lăsăm să ajungă la punctul de fierbere. Într-o cratiță cu fund gros amestecăm zahărul vanilat cu cel tos, amidonul, gălbenușurile și 100 ml lapte rece. După omogenizare încorporăm laptele fierbinte, amestecând continuu.
Punem compoziția pe foc minim și amestecăm până se îngroașă. Fierbem crema timp de 1 minut după care o luăm de pe foc, o transferăm într-un bol. Acoperim suprafața cremei cu folie alimentară și o lăsăm să ajungă la temperatura camerei.
Pentru glazură, punem laptele și untul într-o cratiță. Punem pe foc și amestecăm până la omogenizare, fără să lăsăm amestecul să fiarbă. Turnăm peste bucățelele de ciocolată, lăsăm deoparte 1 minut după care amestecăm până la omogenizare.
Ne întoarcem la cremă: amestecăm crema până devine netedă. Mixăm untul spumă timp de 3-4 minute după care încorporăm treptat crema, mixând continuu.
Tăiem blatul în 4, însiropăm cu lapte și umplem blaturile cu cremă. Decorăm cu glazura pregătită anterior după care dăm prăjitura la frigider peste noapte sau măcar pentru câteva ore.
A doua și porționăm și decorăm după gust.
Savurați cu poftă! Poftă bună!