Amorțeala mâinilor și picioarelor este un simptom des întâlnit care poate avea diferite cauze: unele comune, altele îngrijorătoare:
- infecții
- anxietate
- deficit de vitamine
- expunerea la toxine de la un medicament
- consum de alcool pe termen lung
- neuropatie diabetică
- insuficiență renală
- artrită reumatoidă
- scleroză multiplă
- accident vascular cerebral
- boală arterială periferică
Dacă ai dormit cu mâna sub ceafă, dacă ai pus presiune pe niște nervi și i-ai comprimat sau dacă stai pe scaun cu un picior sub tine, e normal să apară amorțeala, să simți că te împung mii de ace. Aceste tipuri de amorțeli trec repede, sunt temporare.
În afară de cele menționate mai sus, furnicăturile pot avea și alte cauze. Unele nu sunt periculoase, dar altele, dacă sunt severe, severe sau însoțite și de alte simptome, pot indica existența unei afecțiuni de bază sau apariția unei complicații a ei.
Să vedem deci aceste posibile cauze îngrijorătoare:
1. Deficit de vitamine
Vitaminele din complexul B (B1, B6, B9, B12) și vitamina E sunt importante pentru sănătatea nervilor și lipsa lor poate duce la amorțeli. De exemplu, veganii și vegetarienii ar avea nevoie să suplimenteze vitamina B12 (se găsește în stare naturală în produse de origine animală) deoarece lipsa acesteia din dietă poate cauza leziuni neurologice (care au drept semn amorțelile).
2. Consum de alcool pe termen lung
Abuzul de alcool care ține ani la rând duce la dezvoltarea neuropatiei periferice care cauzează amorțeli și furnicături. Atenție: este o stare care progresează rapid!
3. Expunere la toxine
Cauza amorțeililor poate fi și ingerarea sau expunerea la substanțe chimice neurotoxice, ca cele din cleiuri, antigel, solvenți sau metale grele precum plumb, arseniu, mercur, taliu.
4. Tratamente cu anumite medicamente
Anumite medicamente au ca efect secundar furnicăturile în picioare sau mâini: cele folosite în chimioterapie, în terapia antiretrovirală din infecția cu virusul HIV sau medicamentele din tratamentul afecțiunilor cardiace, infecțiilor, convulsiilor, hipertensiunii și diabetului.
5. Anxietate
Persoanele care suferă de anxietate pot hiperventila (respirație foarte rapidă) și astfel se produce un dezechilibru între nivelurile de dioxid de carbon și oxigen. Acest lucru poate cauza furnicături în picioare.
6. Infecții
Anumite infecții duc la inflamarea nervilor și această inflamație duce la furnicături în picioare sau mâini: este vorba de infecții precum zona Zoster, boala Lyme, virusul HIV sau infecții cu virusul hepatitic B și C.
7. Neuropatie diabetică
Persoanele cu diabet se confruntă cu o glicemie crescută în sânge care afectează nervii, îi lezează serios și declanșează neuropatia diabetică.
8. Artrită reumatoidă
Artrita reumatoidă este o afecțiune autoimună care provoacă durere și inflamație la nivelul articulațiilor, adesea de la nivelul mâinii (dar poate afecta și alte părți ale corpului precum picioarele). Deoarece inflamația pune presiune pe nervi, apar amorțelile.
9. Insuficiență renală
Atunci când rinichii nu funcționează optim, deșeurile și lichidele se acumulează în corp și deteriorează nervii, cauzează amorțeli.
10. Boala arterială periferică
Boala arterială periferică afectează sistemul circulator și determină îngustarea vaselor de sânge, lucru care duce la o circulația deficitară care poate provoca furnicături în mâini și picioare.
11. Scleroză multiplă
Scleroza multiplă este o boală care afectează măduva spinării și creierul, iar amorțeala sau furnicăturile de la nivelul picioarelor sunt simptomele precoce.
12. Accident vascular cerebral
În caz de accident vascular cerebral, furnicăturile în mâini sau picioare pot fi un semn, dar „pachetul” de simptome care apar brusc mai poate include și amorțeală sau slăbiciune la nivelul feței (mai ales pe o parte), probleme de vorbire, confuzie, probleme de înțelegere și deplasare, amețeală, pierderea coordonării și echilibrului, vedere încețoșată.