Rețetă cu imagini, explicată pas cu pas – Pâine de casă Împletită – Pâine de casă moale și pufoasă, fragedă și gustoasă – Rețetă de nota 10, cu felicitări!
Ingrediente necesare:
- 1 kg făină
- 42 g drojdie proaspătă sau 12 g drojdie uscată
- 10 g sare
- 100 g zahăr
- 110 g unt
- 2 ouă
- 410-430 g lapte
- 1 ou bătut pentru uns
Notă: ingredientele folosite să fie la temperatura camerei.
Mod de preparare:
Dizolvăm drojdia în 100 ml de lapte cald, împreună cu 1 linguriță de zahăr. Lăsăm amestecul deoparte până drojdia se activează. Cernem făina într-un bol. Adăugăm sarea, zahărul rămas, ouăle, amestecul de drojdie, laptele rămas și începem să frământăm. Când aluatul începe să se omogenizeze, adăugăm untul și frământăm până obținem un aluat omogen și neted. Acoperim bolul cu un prosop curat de bucătărie și lăsăm aluatul la dospit, la loc cald, timp de 35 minute.
După dospire, scoatem aluatul pe suprafața de lucru presărată cu un pic de făină. Îl împărțim în 14 bucăți de câte 125 grame și formăm biluțe. Acoperim biluțele de aluat cu un prosop curat și le lăsăm la temperatura camerei pentru 10 minute.
Ulterior, întindem biluțele în batoane de 25 cm și realizăm împletitura de 6: grupăm câte 3 batoane și le lipim la un capăt. Aducem batoanele din exterior în interior, după cum se vede în imaginea de mai jos. Lipim marginile și aplatizăm ușor mijlocul cozonacului cu sucitorul.
Procedăm la fel și împletim încă 6 batoane, după cum se vede în imaginea de mai jos, trăgându-le de la margine spre mijloc. Lipim marginile și punem acest cozonac în mijlocul celui pregătit anterior. Lipim marginile.
Întindem batoanele rămase (2) la o lungime mai mare decât cozonacul, împletim, lipim marginile și punem împletitura peste cozonac, ascunzând marginile sub cozonac.
Transferăm cozonacul pe o tavă tapetată cu hârtie de copt și îl ungem cu ou bătut. Lăsăm la dospit timp de 30-50 minute. După dospire, ungem din nou cozonacul cu ou bătut și dăm tava la cuptorul preîncălzit la 170 de grade timp de 30 de minute. După 30 de minute reducem temperatura la 155 grade și mai coacem cozonacul pentru încă 20-25 minute.
Savurați cu poftă! Poftă bună!