Dacă faceți câteva manipulații simple și la timpul potrivit, căpșunii sau fragii din grădina dumneavoastră vor avea un randament sporit.
Pentru a ajuta căpșunii să formeze cât mai multe fructe dulci la început de sezon, procedurile mai jos prezentate trebuie realizate înainte ca tufele să înceapă să formeze pedunculi.
Iată cele trei pași pentru o recoltă bogată de căpșuni:
1.Primul pas
Pentru a ajuta tufa să devină mai puternică, imediat ce sosește primăvara și înainte de formarea mugurilor, este necesar să îndepărtăm frunzele întunecate sau roșiatice de anul trecut.
Frunzele rupte nu le lăsăm pe pat, le aruncăm într-o găleată.
2.Al doilea pas
Prima fertilizare trebuie să aibă loc înainte de înmugurire, până la apariția florilor.
Vom folosi îngrășământ pe bază de azot, precum gunoi de pasăre sau gunoi de grajd de vită: sub fiecare tufă punem câte 0,5 – 1 l din acest îngrășământ diluat.
Pe lângă îngrășământul pe bază de azot, putem folosi și îngrășăminte minerale, însă trebuie să avem mare grijă, întrucât acestea având rolul de a acidifica solul, pot duce la acumularea de nitrați în fructe.
Pentru a prepara acest fel de îngrășământ, amestecăm 10 L de apă cu 1 lingură de uree după care irigăm patul.
Indiferent ce tip de îngrășământ am alege, este important ca solul să fie umed, pentru a evita arsurile și pentru a ajuta rădăcinile să absoarbe ușor azotul.
Toate fertilizările trebuie făcute fie dimineața devreme, fie seara, pe vreme posomorâtă, pentru a evita posibilele arsuri pe suprafața frunzelor.
Următoarea fertilizare se va realiza după înflorire.
3.Al treilea pas
Înainte sau după fertilizare, trebuie să mulcim cu fân sau paie patul de căpșuni.
Putem folosi iarbă sau buruieni proaspăt cosite care încă nu au format semințe pentru a acoperi solul.
Deoarece rumegușul putrezește greu și frunzele căzute pot conține multe boli fungice, nu le vom folosi.
Lăsăm iarba la soare timp de câteva zile să se usuce, după care o folosim pentru mulcire.
Respectând pașii de mai sus, fructele vor crește pe stratul uscat de mulci și nu vor putrezi.
Spor la grădinărit!