Ovăzul este bogat în fibre și conține avenantramidă, un compus care se găsește doar în ovăz și care ajută la reducerea inflamației arteriale, la reglarea tensiunii arteriale. Să vedem ce alte beneficii are pentru sănătate…
1. Ajută la controlul greutății
Beta-glucanul din ovăz reduce apetitul și grație conținutului de fibre, menține senzația de sațietate pentru mai mult timp.
2. Reduce tensiunea arterială
Bolile de inimă sunt printre principalele cauze de deces. O dietă bogată în cereale integrale este la fel de eficientă ca și administrarea unui medicament antihipertensiv în scăderea tensiunii arteriale.
Tot beta-glucanul ajută și la reducerea nivelului dăunător de colesterol LDL și stabilizează nivelul de zahăr din sânge.
3. Sprijin pentru sensibilitatea la insulină
Atunci când organismul nostru nu mai răspunde la insulină, poate cauza o serie de probleme de sănătate, iar rezistența la insulină este extrem de comună. Orice apărare împotriva rezistenței la insulină va ajuta corpul în multe feluri.
4. Sprijin pentru digestie
Ovăzul poate juca un rol vital în îmbunătățirea digestiei.
5. Scade riscul de cancer colorectal
Dietele bogate în fibre sunt legate de un risc mai scăzut de cancer colorectal:adăugarea a 10 grame suplimentare de fibre pe zi poate reduce riscul de dezvoltare a cancerului colorectal cu 10%.
6. Promovează activitatea antioxidantă
Antioxidanții din ovăz pot inhiba inflamația și pot stimula producția de oxid nitric, care previne îngroșarea arterelor. De asemenea, protejează celulele de radicalii liberi care cresc riscul de boli de inimă și de cancer.
7. Scade riscul de astm, în special în cazul copiilor
Astmul afectează căile respiratorii și este cea mai frecventă boală cu care se confruntă copiii.
Studiile efectuate de Institutul Național de Sănătate arată că introducerea ovăzului în dieta unui copil de la o vârstă fragedă, ca una dintre primele forme de alimente pe care le încearcă, poate proteja de debutul timpuriu al astmului.
8. Sprijină tranzitul intestinal
Ovăzul este o alternativă excelentă pentru laxative: are un conținut ridicat de fibre, ajută digestia și elimină / previne „blocajul”.
9. Furnizează o mulțime de vitamine și nutrienți
Jumătate de cană de ovăz uscat poate să îți asigure necesarul zilnic de mangan, vitaminele B1 și B5, jumătate din necesarul zilnic recomandat de fosfor, 24% din necesarul zilnic de cupru, fier și zinc. De asemenea, conține și calciu, potasiu și vitaminele B6 și B3.