Îți întârzie menstruația? Află că, în afara sarcinii, există multe motive pentru care poți avea menstruația întârziată. Cauzele întârzierii sau absenței menstruației pot varia de la alegeri de stil de viață la probleme de sănătate.
În plus, în două faze tranzitorii ale vieții unei femei, este complet normal ca menstruația să fie neregulată. Prima fază este menarha, adică debutul menstruației, iar a doua este menopauza.
Durata medie a unui ciclu menstrual este de 28 de zile, dar orice durată între 21 și 35 de zile este complet normală. În acest articol vom analiza posibilele motive pentru care ciclul menstrual este mai lung decât de obicei.
1. Stresul
Anxietatea pune corpul în modul „luptă sau fugă”. Corpul tău crește producția de hormoni de stres, cum ar fi cortizolul. În timp ce puțin stres este în regulă, stresul prelungit poate afecta echilibrul hormonal al corpului tău. Dezechilibrul hormonal poate cauza întârzieri sau neregularități ale menstruației.
2. Schimbarea programului de somn
Dacă îți schimbi brusc programul de somn, ritmul circadian este perturbat. Ritmul circadian este ceasul intern care reglează funcțiile corpului tău.
Potrivit unui studiu publicat în Frontiers in Endocrinology, perturbările ritmului circadian când călătorești într-un fus orar diferit pot determina neregularitatea menstruației.
3. Subponderalitatea
Greutatea corporală scăzută este o cauză comună a absenței menstruației. Tulburările alimentare precum anorexia nervoasă și bulimia pot determina femeile să piardă în greutate.
Când greutatea corpului tău scade cu 10% sub medie, funcțiile corpului tău încep să fie perturbate, iar ovulația poate înceta. Recâștigarea sănătoasă a greutății va restabili funcționarea normală a corpului și va face menstruația regulată din nou.
4. Exercițiile intense
În timp ce exercițiile moderate sunt excelente pentru corpul tău, prea mult exercițiu poate reduce nivelurile de estrogen din corpului tău. Estrogenul este un hormon care reglează ciclul menstrual, iar lipsa de estrogen poate cauza amenoree sau absența menstruației.
5. Sindromul ovarelor polichistice (SOP)
SOP este o boală care crește nivelurile hormonului masculin androgen în corpul tău. Alți hormoni, cum ar fi insulina, sunt, de asemenea, dezechilibrați, iar acest dezechilibru hormonal cauzează formarea de chisturi în ovare.
Ca urmare, ovulația poate deveni neregulată sau chiar absentă. Contraceptivele și alte medicamente pot ajuta la reglarea ciclului menstrual dacă ai SOP. Dacă crezi că ai SOP, ar trebui să consulți un ginecolog.
6. Disfuncția tiroidiană
Glanda tiroidă este responsabilă de producerea hormonilor care reglează diverse funcții ale corpului. Bolile precum hipotiroidismul și hipertiroidismul pot perturba ciclul menstrual. Din fericire, tulburările tiroidiene pot fi tratate cu medicamente.
Dacă crezi că ai o tulburare tiroidiană, consultă un endocrinolog pentru un test de sânge de diagnostic.
7. Unele medicamentele
Anumite medicamente pot cauza neregularități ale menstruației. De exemplu, medicamentele antipsihotice pot cauza dezechilibru în nivelurile hormonului prolactină. Acest dezechilibru poate cauza amenoree sau absența menstruației.
Unele forme de contraceptive, cum ar fi steriletul, pot opri, de asemenea, menstruația.
8. Perimenopauza timpurie
Menopauza începe de obicei între vârsta de 45 și 55 de ani. Când femeile dezvoltă simptome de menopauză în jurul vârstei de 40 de ani, condiția lor se numește perimenopauză timpurie.
Perimenopauza timpurie este cauzată de reducerea numărului de ovule din corpul tău. Ca urmare, vei avea menstruația întârziată și, în cele din urmă, menstruația va înceta complet.
Încheiem lista noastră de posibile motive pentru întârzieri sau absențe ale menstruației.
Iregularitățile menstruale sunt destul de comune și afectează până la 14% dintre femeile din SUA. Cu toate acestea, nu este normal să îți lipsească menstruația timp de mai multe luni, cu excepția cazului în care folosești contraceptive.
Este o idee bună să consulți medicul tău dacă îți lipsește menstruația în mod constant.