Castraveții rămân una dintre cele mai bine cunoscute culturi crescute de mulți grădinari.
Problema cea mare este că, în momentul fructificării active, castraveții sunt atacați de boli fungice și de dăunători.
Întrucât legumele se dezvoltă rapid, nu se efectuează, sub nici o formă, prelucrări chimice.
Pentru a prelungi perioada de rodire și pentru a avea o recoltă bogată, se recomandă lucrări profilactice, cu soluții organice și inofensive.
Iată o rețetă de amestec profilactic care îndeplinește și funcția de îngrășământ, care se poate folosi atât la castraveți, cât și pentru alte culturi precum vinetele, ardeii sau tomatele.
Aveți nevoie de 500 ml de zer, 2 linguri de amoniac 10% și 4,5 L de apă stătută, la temperatura camerei.
Începeți prin a amesteca zerul cu amoniacul, după care transferați amestecul în pulverizatorul cu apă.
Prelucrați plantele, stropind ambele părți ale frunzelor, o dată pe săptămână dimineața devreme sau seara târziu.
Zerul conține o cantitate importantă de substanțe benefice pentru plante, precum fosfor, azot, potasiu și microelemente.
După ce ați stropit frunzele, pe suprafața acestora se va forma o peliculă subțire care le va proteja împotriva sporilor bolilor fungice și împotriva dăunătorilor mici.
Amoniacul este un îngrășământ perfect cu azot și este și o măsură de prevenție împotriva insectelor.
În cazul acestui amestec, amoniacul are rolul de a neutraliza aciditatea zerului.
În urma prelucrărilor regulate, florile și frunzele vor deveni mai mari, vor apărea mai multe ovare și castraveții vor avea un aspect sănătos.
Spor la grădinărit!