Trăim într-un univers ciclic și totul în jurul nostru se repetă: secundele, minutele, orele, zilele, anii, anotimpurile, respiația, bătăile inimii. Viața este formată dintr-o gamă întreagă de cicluri care creează o simfonie și zi de zi adăugăm câte o cărămidă la zidul vieții noastre. Cheia este să reușim să menținem un ritm corect în interior și în exterior și astfel „concertul” pe care îl susținem pe Pământ va fi unul melodos și lung.
Bioritmul cotidian al organelor interne este un mecanism important al corpului nostru. Despre acest mecanism s-a scris destul de mult dar despre cel ar organelor interne mult mai puțin. Fiecare dintre organele corpului are o activitate maximă timp de 2 ore pe zi:
Vezica biliară: între 23:00-1:00
Ficatul: între 1:00-3:00
Plămânii: între 3:00-5:00
Intestinul gros: între 5:00-7:00
Stomacul: între 7:00-9:00
Splina și pancreasul: între 9:00-11:00
Inima: între 11:00-13:00
Intestinul subțire: între 13:00-15.00
Vezica urinară: între 15:00-17:00
Rinichi: între 17:00-19:00
Circulația sangvină: între 19:00-21:00
Acumularea generală de energie: între 21:00-23:00
Stomacul, splina, pancreasul
Modul în care ne trezim dimineața este foarte important. De exemplu, când animalele se trezesc se întind încet și încep ziua fără grabă. Astfel, să luăm exemplu de la ele și să încercăm să ne trezim liniștiți și să ne acordăm câteva clipe de relaxare înainte de a începe orice activitate.
De asemenea, ar fi ideal dacă ne-am trezi un pic mai devreme decât o facem de obicei pentru a ne putea bucura de liniștea dinaintea zilei care abia începe.
Între orele 9:00 și 11:00, splina și pancreasul lucrează intens și stomacul se odihnește. În acest interval se recomandă să nu consumăm alimente greu digerabile. Pancreasul este cel care controlează nivelul glicemiei, astfel este de preferat să nu consumăm multe dulciuri pentru a nu forța funcția acestui organ.
Pe de altă parte, splina este „cimitirul trombocitelor” și dacă nu funcționează corect, se poate perturba nivelul trombocitelor din sânge.
Inima și intestinul subțire
Activitatea inimii e la maximum între orele 11:00 și 13:00 și nu se recomandă mesele copioase care presupun un consum suplimentar de energie, deoarece această energie va fi luat din energia necesară activității intense a inimii.
În ceea ce privește intestinul subțire, acesta are o activitate intensă între orele 13:00 și 15:00 și s-a observat că randamentul organismului scade după orele 13:00, mai ales după un prânz copios. Intestinul subțire joacă un rol important în procesul de digestie și este ghidată de sistemul nervos vegetativ, putând fi blocată sau dereglată de nervozitate sau de stres. Astfel, se recomandă ca masa de prânz să fie luată în liniște.
Vezica urinară și rinichi
Perioada în care funcționează la maximum vezica urinară este între orele 15:00 și 17:00 și are un rol important în dezintoxicarea organismului, alături de rinichi. Acest lucru se poate accelera cu ceaiuri diuretice care au efect maxim dacă sunt băute până la ora 19:00 fiindcă între orele 17:00 și 19:00 rinichii funcționează intens.
Circulația sanguină
Are o activitate intensă între orele 19:00 și 21:00 și funcționează cel mai bine. În acest interval, corpul și spiritul se gândesc la cu totul altceva decât la dormit, fapt pentru care mulți părinți au o problemă zilnică cu adormitul copilului înainte de ora 19:00.
Acumularea generală de energie
Între orele 21:00 și 23:00 se realizează o acumulare intensă de energie în corp iar cei care sunt în acest interval sensibili la frig sau nu pot dormi decât într-o cameră încălzită nu ar trebui să ignore acest semnal.
Acest lucru înseamnă că s-a creat undeva un dezechilibru fizic sau emoțional care necesită atenție.
Pentru majoritatea dintre noi aceste două ore sunt pline de vitalitate, lucru mai ușor vizibil la tineri.
Vezica biliară și ficatul
Între orele 23:00 și 1:00 ficatul lucrează intens. Acest organ contribuie cu secrețiile ei la digestie și dacă nu funcționează corect cauzează probleme mari întregului organism. Cei care se trezesc noaptea în acest interval trebuie să se gândească dacă nu cumva problema este funcționarea greșită a bilei sau a ficatului.
Stresul sau mâncărurile prăjite și grăsimile consumate seara împiedică funcționarea corectă a bilei.
Intestinul gros
Decongestionarea intestinului gros este foarte important iar dacă acest lucru nu se realizează în mod natural, se poate face cu ajutorul clismelor. Hrana poate sta în intestinul gros și 20 de ore.
Plămânii
Între orele 3:00 și 5:00 dimineața este rândul plămânilor să funcționeze intens. În aceast interval mulți fumători au un acces de tuse deoarece plămânii au lucrat toată noaptea și acum dau afară substanțele care nu trebuie să fie în interiorul lor.
Cunoașterea acestor ritmuri ne dă încredere în instinctele noastre și de pot determina să acționăm corect pentru a ajuta funcțiile organismului. Așadar, să fim atenți la ceasul interior și să încercăm să ne adaptăm ritmului său.