Rostopasca este o plantă deosebit de puternică. Civilizațiile trecute cunoșteau deja forța ei tămăduitoare și o foloseau în scop medicinal, mai ales pentru a trata bolile ficatului și a bilei. Rostopasca apare în scrierile botanistului grec Teofratus, fondatorul științei botanice care a trăit în secolul 4 î. Hr. care o recomandă în boli hepatice precum icter, în constipație și în boli biliare precum calculi.
În zilele de azi, rostopasca este inclusă în nenumărate formule de ceai pentru afecțiunile ficatului, în combinație cu sulfină, cimbru, coada șoricelului, cicoare, păpădie, sunătoare și alte plante care au efecte hepatoprotectoare. În prezent, această plantă este studiată și ca agent anticancerigen.
Potrivit botanistei Maria Treben, rostopasca se poate folosi cu încredere în bolile hepatice cronice, în formă homeopatică. Planta curăță sângele și ficatul și ajută și în afecțiunile bilei și rinichilor. Botanistul Constantin Milică, specialist în fitoterapie și coordonatorul Centrului AROMA din Iași, propune un remediu simplu și natural pentru a trata celulele afectate ale ficatului și care se poate folosi ca adjuvant în hepatite.
Ingrediente necesare: 5 g rostopască uscată (părți aeriene), 200 g miere de salcâm, 1 L apă clocotită. Plantele se mărunțesc între degete, se pun într-un bol și se toarnă peste ele apa clocotită. Bolul se acoperă și se lasă la infuzat peste noapte după care se filtrează. În ceaiul astfel obținut se adaugă mierea și se amestecă până la omogenizare.
Se recomandă câte 1 lingură la fiecare oră, timp de 10 ore pe zi. De asemenea, se recomandă folosirea platei proaspete deoarece cea uscată își pierde din proprietățile terapeutice. Planta se culege în perioada înfloririi.
Contraindicații, precauții
Rostopasca este contraindicată copiilor.
Administrată în doze mari, poate deveni periculoasă
Pentru un plus de siguranță, achiziționați preparate gata făcute din rostopască de la magazinele naturiste.