Boli infecțioase recidivante precum infecții intestinale sau genitale, cistite, bronșite etc
Se amestecă 600 g de miere cu 400 g fructe de cătină zdrobite: pe termen lung, este un remediu foarte important în tratamentul acestor afecțiuni. Cătina crește capacitatea de apărare a organismului, mărește vitalitatea și ajută la evitarea complicațiilor acestor afecțiuni.
În cazul infecțiilor intestinale însoțite de diaree puternică, se recomandă și un amestec de pulbere de fructe uscate de cătină și de afin, din care se iau 3 lingurițe pe zi pe stomacul gol. Plantele se țin sub limbă timp de 10-15 minute după care se înghit cu apă.
Ciroză, hepatită
În caz de hepatită sau ciroză, se recomandă un suc proaspăt de fructe de cătină (zdrobite și filtrate). Are efect regenerativ hepatic și drenor hepatic, antiinfecțios și drenor biliar. Se recomandă 100 ml pe zi, pe stomacul gol și cu 30 de minute înainte de masă, într-o cură de minim 2 săptămâni.
Cancer mamar, limfon malign Hodgkin, tumori beningne
Efectele anti tumorale ale cătinei au fost puse în evidență în urmă cu mai bine de 2 decenii, de către prof. Ioan Brad, un savant român care a studiat cătina nu doar din punct de vedere biochimic ci și clinic. Rezultatele au fost mai mult decât promițătoare: cătina, mai ales atunci când se ține și o dietă vegetariană și crudivoră, a vindecat sau a ameliorat simțitor peste 60% din cazuri.
Cură cu suc de cătină
Se beau zilnic 200 ml de suc de cătină proaspăt, eventual amestecat cu 500 ml de suc proaspăt de mere. Sucul se consumă într-o singură porție, dimineața pe stomacul gol și tratamentul durează 1 lună. Se folosesc fructe de cătină culese de cel mult 5 zile și păstrate la rece (+4 grade Celsius). În paralel cu acest tratament, se ține un regim vegetarian cu hrană preponderent crudă.
Adjuvant în terapia cancerelor
Potrivit cercetărilor făcute de profesorul Brad, extractele de cătină folosite ca adjuvant, amplifică efectul terapeutic al citostaticelor și le micșorează efectele negative. De asemenea, după cobaltoterapie, cătina este un remediu regenerator de încredere. Se poate face cura cu suc explicată mai sus sau se poate consuma pulbere de fructe uscate de cătină, 3-4 linguri pe zi.
Arsuri
Uleiul de cătină care se găsește la plafaruri are proprietăți regenerative epiteliale extraordinare. Folosit în tratamentul arsurilor, acest ulei reduce considerabil perioada de vindecare și determină o cicatrizare estetică. De asemenea, diminuează și durerile. În caz de arsuri ușoare se folosește uleiul de cătină care se întinde în peliculă, de 2-3 ori pe zi pe locul afectat.
Acest tratament se folosește și pentru prevenirea arsurilor solare, întrucât este un filtru foarte bun pentru razele ultraviolete. În caz de arsuri mai grave, se face o cataplasmă cu fructe de cătină proaspete și zdrobite care se pun pe o față sterilă și se aplică pe locul afectat. În cazul în care acizii organici din fructele proaspete produc dureri sau senzații de usturime, se face o cataplasmă cu fructe uscate amestecate cu apă cât să se obțină o pastă.
Intern, pentru a vindeca arsurile și alte afecțiuni ale pielii, se recomandă consumul a 20-30 g de fructe uscate sau 100 g de fructe proaspete pe zi. Cu această cură interna s-au obținut rezultate excepționale în tratamentul psoriazisului, zona-zosterului, acneei rebele, herpesului.
Alcoolism, stări depresive, Parkinson, nevroze severe
Cura cu suc de cătină (100 g pe zi) sau cu pulbere de cătină (3-5 lingurițe pe zi) este un tratament adjuvant extrem de prețios în tratamentul acestor afecțiuni. A fost testat în numeroase clinici neuro-psihiatre unde s-au constatat efecte benefice.